Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kozarstvo
  • 13.08.2022. 12:00

Koji je značaj selekcije za razvoj kozarstva?

Srećna okolnost je da su mlečnost i plodnost u pozitivnoj korelaciji, pa se utoliko sigurnije i brže može ostvariti kombinovani smer proizvodnje.

Foto: Tomislav Haršanji
  • 128
  • 29
  • 0

S obzirom na to da je za domaću privredu značajna proizvodnja mleka i mesa, usmeravanje selekcije koza može ići u jednom od dva pravca - pojedinačno (mleko ili meso) ili u oba istovremeno (mleko - meso). Budući da se za povećanje proizvodnje mesa, prvenstveno, misli na jareće, kao mogućnost povećanja te vrste nameće se popravljanje plodnosti.

Srećna okolnost je da su mlečnost i plodnost u pozitivnoj korelaciji, pa se utoliko sigurnije i brže može ostvariti uspeh selekcije koza na kombinovani smer proizvodnje, navodi Jelena Mićić iz savetodavne službe Ministarstva poljoprivrede RS. 

Selekcija uopšte, a posebno za vrstu stoke kod koje ranije nisu primenjivane nikakve zootehničke mere niti postoji ustaljeno iskustvo, mora biti osnovna mera koju, pre svih ostalih, treba sistematski sprovoditi. Primena selekcijskog rada u kozarstvu znatno će omogućiti, ne samo povećanje proizvodnje i pravilno usmeravanje gajenja koza, već i rasno izdvajanje i usmeravanje, kao i otkrivanje do sada nepoznatih zakonskih mera značajnih za dalji rad na unapređenju ove proizvodnje.

Selekcija na mlečnost

Zasnivanje povećanja mlečnosti i plodnosti koza na selekciji, moguće je u okviru čistih rasa, a ukoliko se želi da stado dobije nov kvalitet, onda se uvodi rasa, odnosno radi ukrštanje i primenjuje selekcija potomka. Bez obzira da li se radi o određenim rasama ili nedefiniranim rasnim tipovima, kakve su pretežno naše, selekcija na mlečnost ima vrlo visoko mesto.

Ukrštanjem i selekcijom nastale su mnoge vrlo mlečne koze u svetu

Mnogi smatraju da je značaj selekcije na mlečnost efikasniji nego primena odrađenih genetskih metoda (ukrštanja), a posebno u slučaju primene visokog indeksa. Međutim, u slučaju slabo mlečnih rasa, ukrštanjem i selekcijom nastale su mnoge, vrlo mlečne koze u svetu.

Genetski potencijal za mlečnost koza, pod uslovima dobre ishrane, transformisaće se u visoku proizvodnju mleka. Ovaj momenat je posebno značajan. Pod uslovima istog hertibiliteta i utvrđenog intenziteta selekcije kao kod goveda, kod koza se postiže preko dva puta (pa i više) veći genetski godišnji uspeh zbog nižeg genetskog intervala (veći broj ženskih potomaka i manji broj osobina za selekciju).

Proizvodnja mesa

Selekcija na plodnost, odnosno proizvodnju mesa, takođe je mera koja može da omogući povećanje ove osobine. Ona na bližnjenje može da se sprovodi prema podacima jednog ili više jarenja. Pri tome, treba imati u vidu plodnost majke. Selekcija je naročito korisna ako se uspešno odabiraju mužjaci, koji se ocenjuju prema plodnosti majke i kćeri.

Selekcija na plodnost koza je izvodljivija nego kod ovaca (Foto: Julijana Kuzmić)

Selekcija na plodnost koza je izvodljivija nego kod ovaca, jer je češće bližnjenje. Budući da je, u nekim uslovima proizvodnje važna visoka proizvodnja mleka, a u drugim mesa, odnosna visoka plodnost, te u trećim mleka i mesa zajedno, kao i činjenica da u svim tim slučajevima uslovi pod kojim se gaje koze mogu biti intenzivni ili ekstenzivni, neophodno je da se prate mnogi proizvodni pokazatelji značajni za svako proizvodno usmeravanje i izvrši procena priplodne vrednosti.

Reprodukcija koza i njihova ishrana u periodu mlečnosti

Kontrola proizvodnih sposobnosti i procena priplodne vrednosti koza radi se na način i metodama koje su određene glavnim uzgajivačkim programom. Rezultati procenjene priplodne vrednosti koriste se za razvrstavanje kvalitetnih priplodnih koza u klase.


Tagovi

Koze Selekcija Melečnost Jarići


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.