Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetski dan mleka
  • 01.06.2022. 15:00

Koje mleko je najskuplje, ko je najveći proizvođač, gde se najviše pije?

Obeležavamo Svetski dan mleka - hrane za milione ljudi. Tim povodom donosimo vam niz zanimljivih činjenica o ovoj prehrambenoj namirnici.

Foto: Depositphoto/AndrewLozovyi
  • 841
  • 30
  • 0

Organizacija za hranu i poljoprivredu FAO Ujedinjenih nacija obeležava 1. juni kao Svetski dan mleka kako bi istakla važnost mlečnih proizvoda kao globalne hrane. Obeležava se od 2001. godine i pruža priliku je da se skrene pažnja na ovaj sektor poljoprivredne i prehrambene proizvodnje.

U 2022. proslava je počela skupom Enjoy Dairy Rally od 29. do 31. maja, a ovogodišnja tema ima u fokusu rad koji se već obavlja na ubrzavanju klimatskih mera i pomoći u smanjenju uticaja sektora mleka na planetu.

Evo 15 zanimljivosti o mleku:

  1. U svetu se najviše pije kozije mleko.
  2. Krave proizvode četiri puta više mleka od koza.
  3. Najveći svetski proizvođač je Indija sa 22 odsto svetske proizvodnje, a slede je Sjedinjene Američke Države, Kina, Pakistan i Brazil.
  4. Indijci su 2021. godine konzumirali ukupno najviše kravljeg mleka na svetu, popili su oko 83 miliona tona. Sledeća najveća potrošnja bila je u Evropskoj uniji, sa 23,9 miliona tona.
  5. Stanovnici Belorusije popiju najviše ove namirnice po stanovniku, 114,9 kg, a stanovnici Laosa najmanje, 2,92 per capita. 
  6. Članice Evropske unije su zajedno proizvele 160 miliona tona svežeg mleka od čega je 154,4 kg kravlje.
  7. Više od šest milijardi ljudi svakodnevno u ishrani koristi mleko i mlečne proizvode.
  8. Najveći deo kozijeg i proizvoda od njega se konzumira u Indiji, Bangladešu, Pakistanu i Turskoj. Za njima slede zemlje Mediterana i Bliskog istoka.
  9. Smatra se da najkvalitetnije kravlje mleko dolazi sa Novog Zelanda. 
  10. Najhranjivije je ovčije, a jedino se može porediti sa onim od kamile i bivolice.
  11. Najskuplje kravlje mleko se proizvodi u Japanu, a nazivaju ga nakazawa. Sakuplja se samo jednom u toku nedelje i to u zoru kada sadrži najviše melatonina, hormona sreće koji pomaže u oslobađanju od stresa. Puni se u boce u roku od šest sati, a litra košta 43 evra.
  12. Najskuplji sir je Pule koji se priprema od mleka magarica u rezervatu Zasavica u Srbiji. Prodaje se po ceni iznad 1.000 evra po kilogramu.
  13. Među najskupljim mlečnim proizvodima na svetu je jedinstveni sir od losovog mleka koji se proizvodi u The Elk House u Švedskoj.
  14. Najprodavaniji sir je mocarela koji potiče iz Italije i originalno se proizvodi od mleka vodenih bivolica.
  15. Na Svetskom takmičenju kvalitete sira prošle je godine proglašen španski koziji sir Olavidia. Bilo je prijavljeno preko 4.000 raznih sireva iz 40 zemalja.

Tagovi

FAO Zanimljivosti Mleko Kravlje mleko Kozije mleko Ovčije mleko Svetski dan mleka


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.