Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osemenjavanje junica
  • 25.10.2019. 16:00

Koje je optimalno vreme za osemenjavanje junica?

Junice simentalske i holštajn rase dobijaju nagon za razmnožavanje sa starošću osam - devet meseci, ali se njihovo osemenjavanje ne preporučuje pre 15 meseci starosti. U uslovima pravilne ishrane, one u tom uzrastu teže oko 400 kilograma, što je idealna telesna masa za početak graviditeta.

Foto: Depositphotos/photoweges
  • 1.955
  • 39
  • 0

Da bi se postigao željeni cilj i junice prvi put telile kada navrše dve godine života, one treba da budu oplođene sa 15 do 17 meseci starosti. Međutim, starost nije uslov koji određuje momenat prvog osemenjavanja, već je to stepen njihove razvijenosti. Veoma mlade i veoma stare, a utovljene prvotelke češće imaju probleme pri telenju. Zato vreme prve oplodnje mora da bude u skladu sa razvitkom svake jedinke.

Junice osemenjavati kad dostignu težinu od 400 kilograma

U momentu prvog osemenjavanja junice simentalske i holštajn rase neophodno je da imaju telesnu masu od oko 400 kilograma, što je približno 60 odsto težine odrasle krave. Samo se od priplodnih junica dobro razvijenih u pogledu telesnog okvira i mase mogu očekivati prvotelke sa dobrim reproduktivnim i proizvodnim osobinama.

Normalno odgajane junice sa godinu dana uzrasta postignu telesnu masu od 300 kilograma, odnosno oko 50 odsto od težine krave sa završenim porastom. Da bi se to ostvarilo, potrebno je da prosečan prirast (od rođenja) u prvoj godini bude oko 750 grama dnevno.

Reč stručnjaka: Izbor objekata za tov junadi

Osim težine, junicama izmerite i visinu krsta

Junice u razvojnom periodu mogu da budu dobro uhranjene, ali nikako utovljene (debele). Visina tela junice je takođe važna i ona je u odgovarajućem odnosu sa njhovim uzrastom i masom. Da bi se saznalo da li su visina i razvoj adekvatni - meri se visina krsta.

"Veoma je značajno da junica postigne određenu visinu još u prvoj godini života da bi imala korektnu ovu meru i kao krava. Tako se za junice holštajn rase smatra da visina krsta od 130 centimetara ukazuje na postignutu telesnu masu od 370 do 400 kilograma, odnosno da mogu biti osemenjene," kaže doktor veterinarske medicine Petar Pavković iz Beograda.

Koje su posledice ranog i kasnog osemenjavanja?

Pri suviše ranom osemenjavanju mogu se očekivati: niži stepen steonosti junica koje su tek postigle polnu zrelost, veći problemi pri telenju, kao i manja mlečnost u prvoj laktaciji. Osemenjene mlade junice, nedovoljne težine, često se tokom bremenitosti hrane intenzivno da bi postigle željenu telesnu masu, ali se istovremeno i tove. Tako pothranjene junice posle telenja naglo gube u težini i daju manje mleka u laktaciji.

Međutim, ni preterano odlaganje prvog osemenjavanja nije ekonomski opravdano. Nesporno je da junice koje se kasnije tele, ostvaruju u proseku nešto veću proizvodnju mleka u prvoj laktaciji. Povezanost uzrastu pri prvom telenju i količina mleka u laktaciji koja sledi uglavnom je niska, tako da količina mleka za svaki mesec kasnijeg telenja nije veća od 60 litara.

Zbog toga ne treba suviše odlagati prvo osemenjavanje, jer bi se, na primer, za deset meseci kasnijeg telenja dobila količina od najviše 600 litara mleka, a izgubila cela jedna laktacija, u kojoj, sasvim sigurno, mlečnost ne bi bila toliko niska.

Kada se tov junadi isplati?

Pojava krvi posle estrusa ne znači da junica nije ostala steona

"Iz vulve junica posle nekoliko časova od polnog žara može se pojaviti krv. To nije anomalija, jer u 80-90 odsto estrusa kod junica se završava pojavom krvi iz vulve. Postestralna krvarenja su klinički znaci da je osemenjavanje prekasno obavljeno i da je plotkinju trebalo osemeniti 12 do 24 sati ranije. Pojava krvi ne mora da znači da je došlo do ovulacije i ona ne označava da junica koja je osemenjena neće ostati steona. Pojava krvi, jednostavno rečeno, znači da je junica prošla kroz estrusni ciklus," objašnjava dr Pavković.


Tagovi

Osemenjavanje junice Prvo osemenjavanje junice Krave Junice Rano osemenjavanje Petar Pavković


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]