Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Il de frans
  • 07.08.2018. 10:15

Kisač: Reproduktivna farma ovaca kao ostvarenje sna

Nakon 20 godina radnog staža i u 40. godini života, Pavel Tordaj iz Kisača ispunio je svoj san. 

Foto: Đorđe Simović
  • 794
  • 27
  • 0

Pavel Tordaj iz Kisača po struci je optičar, ali je od hobija napravio posao od koga može da živi. Ima reproduktivnu farmu od oko 200 grla ovaca il de frans. Nakon 20 godina radnog staža i u 40. godini života, kaže da je ispunio svoj san. 

"Ovce držim isključivo za priplod, tako da životinje imaju lep život i dožive duboku starost. Baziram se na stotinak plotkinja i radim u tri-četiri ovnovske linije, da ne bi došlo do krvnog srodstva. Kvalitet je primaran, a on se gubi kvantitetom. Naravno, tajni sastojak uspeha je ljubav", kaže Pavel za Dnevnik.

Žrtva se isplati

Ipak, dodaje da posao stočara nije lak, te da je ujedno i jednostavan i komplikovan. Obaveze ima od 6:30 do 10, a potom od 19 do 21 sat. Kada je sezona baliranja, kaže da ima više posla. Naglašava da voli ovaj posao, koji mu ujedno obezbeđuje i egzistenciju: "Sva žrtva i te kako ima smisla, kada vam ona donosi mogućnost da iškolujete decu i vodite normalan život, bez brige da li ćete sutra imati novca i mogućnost za lagodan život".

Ovce ne izvozi u inostranstvo, iako postoji potražnja, posebno kada je reč o Turskoj i Izraelu, Rusiji i Kini. Smatra da u Srbiji postoji veliki potencijal za ovčarstvo, jer je veoma tražena u svetu, a i mi imamo resurse za bavljenje ovčarstvom.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Pavel Tordaj Kisač Ovčarstvo Il de frans ovce Reproduktivna farma


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao