Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište svinja
  • 04.11.2021. 07:30

Kineska svinjarska industrija opire se smanjenju broja grla - na tržištu i dalje viškovi

Trenutno su cene mesa ispod cene proizvodnje, a vlada farme podstiče na smanjenje broja grla. Ali, mnogi proizvođači ne žele da odustanu zbog nade da će se tržište vratiti u normalu.

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 889
  • 151
  • 0

Industrija proizvodnje svinja u Kini bori se sa viškom nakon što su milioni malih uzgajivača ušli na to tržište kako bi se obogatili zbog nestašice svinjskog mesa povezanog sa afričkom svinjskom kugom (ASK).

Trenutno su cene mesa ispod cene proizvodnje, a vlada farme podstiče na smanjenje broja grla. Ali, mnogi proizvođači ne žele da odustanu zbog nade da će se tržište vratiti u normalu.

"Od jula radimo sa gubitkom od 400 hiljada juana (53.894 evra) mesečno. Ali, prošle godine smo ostvarili profit pa ne želimo odustati", kazao je za reuters Vu Zanhang, farmer iz središnjeg Henana, kineske pokrajine u kojoj se uzgaja najviše svinja.

On je kao i mnogi drugi prvi put počeo da uzgaja ove životinje 2019. godine nakon što je kineska vlada pozvala na hitan oporavak zbog izbijanja ASK-a koji je u celoj zemlji prepolovio broj svinja.

Cene pale za 70 odsto

Profit je u početku rastao u skladu sa višim cenama svinjetine, omiljene vrste mesa u toj zemlji. Ali, porast proizvodnje i prekidi potražnje povezani sa kovidom oborili su cene za čak 70 odsto ove godine, uzrokujući velike gubitke proizvođača u poslednja tri meseca.

Ovaj farmer potrošio je 935 hiljada dolara (oko 807 hiljada evra) na novu farmu gde tovi oko pet hiljada svinja. Prošle je godine zarađivao oko 470 dolara (405 evra) po svinji, što je tri puta više nego u prethodnim godinama. Međutim, ove se godine tovljenici prodaju po mnogo nižoj ceni. 

Osim malih proizvođača, dramatični zaokret zatekao je i najveće svinjarske farme i izazvao pustoš u celom sektoru. Na početku trećeg tromesečja svi su izveštavali o milijardama juana gubitaka, a mnogi ne mogu ni da plaćaju dobavljačima za stočnu hranu.

S planovima o širenju stada svi su stali, dok, na primer, kompanija "Tech-bank Food Co Ltd" daje u zakup neke od svojih novoizgrađenih farmi i zaustavlja izgradnju drugih.

Glavni problem je to što je ogromna izgradnja novih došla u vreme kada potražnja za svinjetinom zaostaje za normalnim nivoima zbog ponovnih slučajeva zaraze virusom korona. Međutim, nastojanja industrije da preokrene stvari potkopava "vojska" malih proizvođača koji se još uvek nadaju povratku visokih cena, smatraju analitičari.

Vlada za klanje manje produktivnih krmača

Više od dva miliona malih poljoprivrednika ušlo je u taj sektor prošle godine i pridružilo se postojećih 20 miliona manjih proizvođača. Istovremeno je s radom počelo i oko 16 hiljada novih mega farmi.

"Trenutno je za ovu situaciju krivo ponašanje poljoprivrednika zbog velikih očekivanja od cene", komentarisao je Pan Čenjun, viši analitičar u Rabobanku.

S trenutno većim rasplodnim grlima sada nego pre izbijanja ASK-a vladini zvaničnici su pre mesec dana izdali uputstva poljoprivrednicima da zakolju manje produktivne krmače, što su počeli da primenjuju veliki proizvođači.

"Imamo blizu hiljadu krmača, a polovinu moramo da zakoljemo. Ako ih zadržimo poslovaćemo sa još većim gubitkom", rekao je upravnik jedne farme iz severne provincije Hebei želeći da ostane anoniman.

Neki se poljoprivrednici i dalje nadaju oporavku i nabavljaju jeftiniju stočnu hranu. Skroman rast cena u oktobru takođe je oživeo entuzijazam među poljoprivrednicima.

Međutim, analitičari kažu da bi za uklanjanje viškova bila potrebna još jedna epidemija bolesti.

"Krajem godine ili početkom sledeće sigurno će doći do velike epidemije", smatra Vang Čuduan, profesor na Kineskom poljoprivrednom univerzitetu. Dodao je da će to ubrzati eliminaciju svinja, a onda će se tržište oporaviti.


Tagovi

Kina Svinjsko meso Zalihe Cene Svinjari Višak Tržište


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.