Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište
  • 18.06.2021. 07:30

Kina: Povećanje proizvodnje uticalo na drastičan pad cena svinja

Niže cene svinja za oko 60 odsto u odnosu na lani naterale su kinesku vladu da pozove stočare da ne povećavaju svoja krda. Narušen je i izvoz iz EU.

Foto: Bigstock/agnormark
  • 517
  • 406
  • 0

Cene svinja na kineskom tržištu su pod velikim pritiskom zbog sve veće ponude. Radi toga su u problemu i glavni izvoznici svinjetine iz Evropske unije u tu zemlju.

Prema anketama u 27 provincija te države prosečna cena onih za klanje prošle nedelje iznosila je 1,90 evra po kilogramu žive vage, što je pad od 59,6 odsto od početka godine, piše agrarheute.

Zbog visokih cena stočne hrane analitičari kažu da je proizvodnja moguća samo sa gubicima. To se pogotovo odnosi na proizvođače koji su prilikom kupovine prasadi u martu morali da plate 11,05 eur/kg odnosno oko 220 evra za životinju tešku 20 kilograma. Međutim, prasad u Kini sada košta 5,23 evra po kilogramu, što je upola manje nego u martu.  

Istovremeno na berzi padaju i vrednosti deonica velikih proizvođača svinjskog mesa.

Ali, ono što zabrinjava uzgajivače zadovoljava kineske potrošače. Oni su u martu na kupovinu ove vrste mesa potrošili oko 24 odsto manje novca nego isti mesec prošle godine.

Pozvali stočare da ne povećavaju stada

Analitičari pretpostavljaju da bi cene mogle da dosegnu najniže granice u sledećih nekoliko nedelja, a ne očekuje se ni njihov veliki rast u drugoj polovini 2021. Shodno tome mogla bi se završiti zlatna vremena izvoza svinjskog mesa sa vrlo visokim maržama iz EU u tu zemlju.

Kako bi stala na kraj padu, kineska državna agencija pozvala je stočare da zadrže kapaciteta za proizvodnju svinja na razumnom nivou. Ta odluka je usledila nakon što se pokazatelj troškova proizvodnje spustio daleko ispod tačke zarade poljoprivrednika, piše reuters.

Nagli pad iznenadio je tržište i usledio je čak i pre nego što se proizvodnja potpuno oporavila na nivo pre izbijanja afričke svinjske kuge koja je počela 2018. godine. Ali, prema najnovijim informacijama ono se povećalo za 23,5 odsto u maju u odnosu na lani i doseglo nivo od 98,4 odsto u odnosu na kraj 2017. godine.

Nacionalno komisija za razvoj i reforme (NDRC) pripisalo je smanjenje cena poljoprivrednicima koji na klanje šalju životinje sa previše kilograma, zatim porastu uvoza te vrste mesa i slaboj sezonskoj potražnji.

Pan Čenjun, analitičarka u Rabobanku, smatra da poljoprivrednici verovatno neće poslušati vladine savete u vezi sa brojem svinja koje će uzgajati.

"Trenutno postoji neka vrsta panike jer cene neprestano padaju. Kada postoji panična prodaja, mnogi je prate i to pogoršava celu situaciju", zaključila je.


Tagovi

Kina Proizvodnja svinja Cene svinja Pad cena


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.