Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište
  • 09.01.2021. 07:30

Kina ima ključnu ulogu u diktiranju globalnih cena svinjetine?

Tokom prošle godine zatvaranje uslužnih delatnosti, kao i zaraza radnika virusom korona u klanicama i distributivnim centrima uticala je na tržište svinjetine. Međutim, položaj Kine najvažniji je za sektor u budućnosti.

Foto: Bigstock/jimbophotoart
  • 200
  • 558
  • 0

Kada spomenemo 2020. godinu prva stvar koju ćemo pamtiti je virus korona koji i dalje utiče na sve aspekte našeg života. Tako je ostavio trag i na tržištu svinjskog mesa. Uz to, i pojava afričke svinjske kuge (ASK) u nekim Evropskim zemljama je dodatno pogoršala situaciju.  

Zatvaranje uslužnih delatnosti, kao i zaraza radnika u klanicama i distributivnim centrima tokom prošle godine poremetila je tržište. Ako se vakcina pokaže efikasnom, potražnja bi se mogla oporaviti. Međutim, položaj Kine najvažniji je za budućnost ovog sektora.

"Važno je razumeti položaj ove države u globalnoj privredi, jer njihova situacija uveliko utiče na sektor svinjetine", upozorava za pigprogress stručnjak za tržište svinjetine, dr Džon Stark.

Kina obnavlja svoja krda

Postoji i neizvesnost u vezi s ASK-om i njenim daljim uticajem na globalne cene. Poznato je da je kineski svinjski sektor 2019. godine teško pogodio ovaj virus, a prijavljeno je da se njihovo rasplodno stado smanjilo za čak 40 odsto. Ali, pitanje zapadnih uvoznika ove vrste mesa je kako proceniti brzinu i razmere kineskog oporavka?

"Pre godinu dana konsenzus je bio da će Kini trebati nekoliko godina da vrati svoja krda na nivo pre ASK“, tvrdi Stark.

Kineska populacija svinja je desetkovana.

"Potrebno je obnavljanje zaliha, a činjenica je da globalni uvoz jednostavno ne može nadoknaditi manjak", napominje analitičar. Iako je zabeleženo da se uvoz mesa u Kini nastavlja povećavati nije poznato koliki se deo koristi za popunjavanje zaliha, a koliko za zadovoljavanje domaće potrošnje.

Ali, u toj zemlji već grade ogromne farme, a poslednju takvu je najavila kompanija "Muyuan Foods" koja će proizvoditi 2,1 milijuna grla godišnje. 

Dakle, kineska proizvodnja će se normalizovati do 2024. godine, a u svom izveštaju holandska poljoprivredna banka Rabobank očekuje da će ove godine porasti njihova proizvodnja za najmanje 10 odsto u odnosu na lani, te da će puni oporavak biti za dve do tri godine.

Na cene u EU utiče Nemačka

U EU su cene pale u 4. tromesečju prošle godine, i to zbog uticaja ASK na populaciju ovih životinja u Nemačkoj i naknadne zabrane uvoza iz te države u Kinu, Japan i Južnu Koreju. To je rezultiralo viškom svinjetine u toj zemlji, a one su se našle u evropskom lancu snabdevanja koji je bio ozbiljno poremećen.

Izveštavalo se da su cene prasadi i svinja gotovo 40 odsto niže u odnosu na godinu ranije, a pale su za gotovo 50 odsto od početka 2020. godine. Podsetimo, u Belgiji je cena za kilogram bila samo jedan evro, a poljski poljoprivrednici su na granici brojali kamione koji prevoze svinje iz Nemačke u njihove klanice.

"Ti poremećaji kao i niske marže koje su pretrpeli stočari moraju uticati na broj stada i zalihe u prvoj polovini ove godine“, navodi Stark. Prema nemačkim vlastima proizvodnja svinjskog mesa tamo će se smanjiti za 10 odsto tokom 2021. godine.

SAD smanjuje broj krmača?

I američki proizvođači su osetili pad cena tokom leta 2020., ali njihovo se tržište kasnije oporavilo. Međutim, to nije bilo dovoljno da spreči američke proizvođače da smanje broj krmača. Tako se njihov uzgoj smanjio za 1,5 odsto u odnosu na prošlu godinu.

"Uticaj ASK u Nemačkoj nije ograničen samo na tu zemlju, a spremnost Kine da poremeti globalnu trgovinu zapravo je pritisnula kočnicu za većinu proizvođača u EU“, napominje ovaj stručnjak.

Američki proizvođači nisu u mnogo boljem položaju jer imaju višak na tržištu, a kupaca nedovoljno.

"Planovi snabdevanja u Severnoj Americi i Evropi su u toku, ali širenje kineskih krda tome se suprotstavlja“, zaključio je Stark.


Tagovi

Cene Svinjetina Svinjsko meso Tržište


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.