Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 09.12.2015. 16:00

Katanić tvrdi - premije za mleko neće biti ukinute

"Premije za mleko 2016. neće biti ukinute, niti će biti smanjene i iznosiće kao i ove godine - sedam dinara po litru", izjavio je danas pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić.

Foto: depositphotos.com
  • 235
  • 9
  • 0

"Premije za mleko 2016. neće biti ukinute, niti će biti smanjene i iznosiće kao i ove godine - sedam dinara po litru", izjavio je danas pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić.

Premije za mleko isplaćivati po kvalitetu?

On je na konferenciji za novinare kazao da je u predlogu budžeta za narednu godinu predviđeno da subvencije za stočarstvo ostanu iste kao i ove godine, dok će se kada se utvrdi presek stanja poljoprivrednih gazdinstava znati iznos sredstava za subvencije u ratarskoj proizvodnji. Prema njegovim rečima, naredne godine će se ići ka tome da se premije za mleko isplaćuju po kvalitetu i najavio da će uskoro početi rad i Nacionalna laboratorija za ispitivanje kvaliteta mleka. Katanić je najavio da je predviđeno da u budžetu za 2016. godinu budu i duplo veća sredstva za subvencije u investicije u poljoprivrednu proizvodnju u smislu povraćaja dela uloženog novca, odnosno da se vraća duplo više sredstava od uloženih i da je za to opredeljeno 2,9 milijardi dinara.

Momentalno se radi na uhodavanju rada laboratorije

Direktor Direkcije za nacionalne referentne laboratorije (DNRL) Slavoljub Stanojević, je izjavio da je laboratorija u potpunosti opremljena i da se u ovom trenutku radi na uhodavanju rada laboratorije, odnosno obuke kadrova. "Upravo je početak rada DNRL bio i jedan od ključnih zahteva asocijacije prozvođača mleka", kazao je on dodavši da će početak rada laboratorije obezbediti nezavisnu i objektivnu ocenu kvaliteta mleka poljoprivrednih proizvođača koje će doprineti i pravednoj otkupnoj ceni mleka.

Budžet poljoprivrede za 2016. godinu manji

Pomoćnik ministra poljoprivrede za finansije Dragoje Pavlović, kazao je da je predviđeno da budžet poljoprivrede 2016. bude 40,6 milijardi dinara, što je milion dinara manje nego ove godine kada je bio 41,6 milijardi dinara. On je precizirao da je od tog iznosa za zaštitu životne sredine predviđeno 5,3 milijardi dok su ostala sredstva namenjena poljoprivredi. Pavlović je na naglasio i da opredeljeni iznos u agrarnom budžetu za subvencije u 2016. nije smanjen u odnosu na ovu godinu i da iznosi oko 24 milijardi dinara. Još je dodao da su subvencije za životnu sredinu za narednu godinu veće za oko 100 miliona dinara.

Foto: depositphotos.com; WitthayalP


Izvori

beta.rs


Tagovi

Nenad Katanić Premije za mleko Slavoljub Stanojević Poljoprivredna proizvodnja Proizvodnja mleka Otkup mleka Subvencije Dragoje Pavlović Agrarni budžet Ocena kvaliteta Nacionalna laboratorija