Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana krava
  • 26.08.2019. 09:30

Kako utječu sirova i prerađena soja na ishranu krava i proizvodnju mlijeka

Upotrebom sirovog zrna soje u obrocima muznih krava, može se efikasno utjecati na smanjenje troškova u proizvodnji mlijeka, kao i na povećanje količine mlijeka. Istraživanja su pokazala da količina od dva kilograma sirovog zrna soje po kravi, dnevno ne uzrokuje nikakve digestivne probleme.

Foto: Julijana El Omari
  • 1.478
  • 17
  • 0

Kada je riječ o intenzivnoj proizvodnji u stočarstvu, posebna pažnja mora se obratiti na jedan od važnih faktora za proizvodnju, a to je ishrana. U proizvodnji mlijeka, posebno je važno napraviti dobru kombinaciju dovoljne količine energije i proteina. Hranivo u kome su energija i proteini visokokoncentrisani je zrno soje i njegovi produkti. 

Karakteristično je da soja sadrži i neke nepoželjne materije ili inhibitore, a to su najčešće proteaze. Reč je o materijama proteinske prirode koje u digestivnom traktu svojim prisustvom smanjuju ili zaustavljaju aktivnost enzima, a to dovodi do poremećaja varenja. Mlade životinje koje nemaju razvijen odbrambeni mehanizam, više su osjetljive. Inhibitori svojim prisustvom u digestivnom traktu zaustavljaju aktivnosti enzima i varenje kod nepeživača i mlađih kategorija preživača.

Najbolji izbor su sojina sačma i pogače

Da bi uklonili te nepoželjne materije, sirovo zrno se termički obrađuje. Ono se izlaže određenoj temperaturi, vlazi i pritisku.

Važna je i dužina izlaganja zrna toploti. Najbolje je da minimalna temperatura bude 107°C u trajanju od 10 minuta, kako bi se uništio tripsin - inhibitor enzim koji blokira dio probave. Proces se radi po propisanoj tehnologiji uz upotrebu određene opreme. Pri tome dolazi do hemijskih promjena koje je čine upotrebljivom u ishrani. Pošto sadrži ureazu, sojino zrno ne treba miješati u obroku sa ureom jer bi ureaza mogla dovesti do razlaganja uree do amonijaka, a to bi pogoršalo ukus hrane i izazvalo gubitke azota.

Kod krava ovo je izbjegnuto drugačijim sistemom varenja i velikim uticajem mikroflore buraga na varenje hrane. Soja u ishrani može se upotrebiti u vidu sojine sačme i pogača koji su nusproizvodi prehrambene industrije. Zrnu soje na ovaj način oduzeta je mast za potrebe industrije, a krajnji proizvod sadrži (u zavisnosti od proizvođača) od 30-40% proteina. Pogače i sačme su termički obrađene i prije puštanja u promet moraju  proći kontrolu kvaliteta, kaže savjetodavac Verica Lazarević iz PSSS

Ne preporučuje se termička obrada na gazdinstvu

Koristeći ove proizvode u ishrani stoke možemo biti sigurni da neće doći do digestivnih problema. Na pojedinim gazdinstvima radi se termička obrada soje koja u stvari izaziva više štete nego što donosi neku korist. Iz tih razloga jasna je preporuka da se na gazdinstvu ne može dobro uraditi termička obrada soje. Ekstrudirana soja je česta u posljednje vrijeme na našem tržištu. Postoje tzv. ekstruderi, koji se mogu kupiti i koristiti na gazdinstvu. Produkt koji se dobije je usitnjena materija koja je pod pritiskom i povećanom temperaturom termički obrađena. Na taj način soja se oslobađa štetnih materija, a hranjiva vrijednost nije smanjena.

Noviji način obrade soje je mikronizacija koja se uglavnom koristi kod pravljenja riblje hrane i hrane za pilad i prasad. Mikronizacijom se uništava 90% štetnih materija zrna. Hranjenje krava ovakvim zrnom ima odlične efekte, ali poskupljuje proizvodnju i ima značaja jedino u ishrani krava koje daju preko 10.000 litara mlijeka.

Sirova soja u ishrani smanjuje troškove proizvodnje

Upotrebom sirovog zrna soje u obrocima muznih krava, može efikasno utjecati na smanjenje troškova u proizvodnji mlijeka, kao i na povećanje količine mlijeka. Istraživanja su pokazala da količina od dva kilograma sirovog zrna soje po kravi, dnevno ne uzrokuje nikakve digestivne probleme.

Preporučuje se da sirovo zrno soje sudjeluje do 10 odsto u okviru smjese za muzne krave. Glavna prednost je smanjena cijena proteinskih hraniva, koja se mogu proizvesti na vlastitom gazdinstvu. Mana je otežano mlevenje soje, ljepljenje samljevene mase na zidove prekrupača, mješalica i transportera. Treba obratiti pažnju i na dužinu čuvanja ove smjese koja smije stajati najviše četiri do pet dana dana. Zbog velikog sadržaja masti postoji mogućnost da samljevena soja užegne.

Sirova soja ne smije uključivati u obrok u slučaju ako ima uree. Vrlo je važno ne miješati ove dvije komponente jer soja izaziva razgradnju uree na amonijak što dovodi do nadutosti i drugih poremećaja.

Proizvodnja mlijeka uvjetovana je kvalitetom hranjiva

Soja kao hranjivo bogato je proteinima i energijom. Uglavnom koristi se termički obrađeno, međutim, ukoliko je obrok dobro izbalansiran može da se uključiti sirovo zrno u ranoj laktaciji krava do 15%.

Zrno soje sadrži oko 20 odsto masti u sirovoj materiji, dok je u sačmi praktično nema. Njene masti korisne su za proizvodnju mlijeka i stvaranje telesnih rezervi, sa visokim stepenom iskorištenosti, više od 80 odsto. 


Tagovi

Ishrana krava Muzne krave Sojina sačma Sojine pogače Sirovo zrno soje Proteaze Ureaze Verica Lazarević

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]