Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konzumna jaja
  • 08.10.2019. 08:10

Kako uslovi držanja koka nosilja određuju kvalitet jaja

Kroz jedno mitarenje ukupni životni period eksploatacije može da se produži na 90 nedelja, a uz dva mitarenja na čak 120 nedelja. Drugim rečima, produktivni period života može da se udvostruči i zato postoji veliki ekonomski interes za ovom tehnološkom merom.

Foto: Depositphotos/potowizard
  • 957
  • 40
  • 0

Proizvodnja konzumnih jaja veoma je zahtevan tehnološki proces koji je u intenzivnom živinarstvu poprimio odlike industrijske proizvodnje. Pri tome, više se skoro i ne vodi računa o osnovnim potrebama živine nego samo o efikasnosti i isplativosti proizvodnje. Upravo iz tog razloga, Zakon o dobrobiti životinja zabranjuje držanje nosilja u konvencionalnim, klasičnim, kavezima, a forsiraju se sistemi koji su mnogo bolji za dobrobit živine.

Troškovi nabavke nosilja veći su u poređenju sa nabavkom jednodnevnih pilića za tov. Zato u proizvodnji postoji veliki interes da se produktivni period života nosilja produži do što većih okvira. Sa ciljem produženja perioda eksploatacije, neka jata nosilja posle osam meseci nošenja podvrgavaju se procesu mitarenja, kroz primenu adekvatnog režima ishrane, napajanja i osvetljenja.

Dve faze u proizvodnji konzumnih jaja

Postoje dve faze u sistemu proizvodnje konzumnih jaja: prva je odgoj kokica do 18. nedelja starosti, a druga je faza eksploatacije od pronošenja do izlučenja, što je najčešće u uzrastu od 72 - 76 nedelja. Hibridi koji se danas koriste u proizvodnji konzumnih jaja visokog su genetskog potencijala, ali u kojoj meri će se on ispoljiti zavisi pre svega od uslova odgoja kokoši nosilja, odnosno od odgajivača.

Proizvodnja 18. nedeljnih kokica predstavlja fazu sa mnogo tehnoloških specifičnosti i potencijalnih izazova. Odgajivačima na raspolaganju stoji veći broj hibrida uglavnom sličnih karakteristika.

Pilići treba da su dobro ujednačeni

Pilići treba da imaju masu oko 40 grama i da su dobro ujednačeni. U zavisnosti od programa, pojedine inkubatorske stanice, praktikuju da se svako pile sa loše sečenim kljunom, treba škartirati. Od prateće dokumentacije odgajivač obavezno dobija potvrdu o poreklu pilića i njihovom zdravstvenom stanju, uverenje da su izvršene obavezne vakcinacije, potvrdu o vlasniku inkubatorske stanice i datumu izvođenja pilića.

Uslovi smeštaja pilića bilo koje proizvodne namene u osnovi su identični ili vrlo slični.

Period eksploatacije može da se produži mitarenjem

Pojam mitarenja u tehnološkom smislu samo je uslovnog karaktera jer ptice ne moraju potpuno da izgube perje nego samo da obustave nošenje u periodu od tri do šest nedelja. Kroz jedno mitarenje ukupan životni period eksploatacije može da se produži na 90 nedelja, a uz dva mitarenja na čak 120 nedelja. Drugim rečima, produktivni period života može da se udvostruči i zato postoji veliki ekonomski interes za ovom tehnološkom merom.

Izbor rase osigurava i do 300 jaja po nosilji u jednoj godini

"Mitarenje se najlakše može isprovocirati ograničenjem ishrane, što je vrlo često u suprotnosti sa principima dobrobiti domaćih životinja. Zato se sve češće primenjuju alternativni pristupi koji podrazumevaju ekstremne koncentracije pojedinih minerala u smešama ili ishranu po volji (ad libitum) hranivima lošijeg ukusa, kao što je sačma pamuka ili droždina jabuke. Moguće je postići željeni efekat visokim koncentracijama cinka, 20 g/ kg ili deficitom soli", objašnjava Dragoljub Krajnović, iz PSSS Mladenovac.

Koja preventiva se preporučuje

Kokice u odgoju vrlo su živahne i plašljive pa usled nepažnje može da dođe do panike u jatu i njihovog nagomilavanja u uglovima i gušenja. Zbog toga gustina naseljenosti mora da bude optimalna, a uslovi sredine podešeni tako da se kokice dobro osećaju.

Kokoške nosilje konzumnih jaja pre useljavanja u objekte vakcinišu se preventivno, prema preporukama nadležne veterinarske službe. Pored vakcinacije, preventivna zaštita u periodu nošenja podrazumeva i pravilnu ishranu, održavanje higijene u živinarniku, redovno napajanje kvalitetnom i bakteriološki ispravnom vodom. U preventivnu zaštitu spada i povremeno davanje živini vitaminskih preparata kroz vodu za piće.

Neke osnovne napomene

  • Na jednoj farmi može da se gaji samo živina istog uzrasta, po mogućnosti poreklom sa iste farme;
  • Objekti moraju da budu potpuno pripremljeni, odnosno, očišćeni, dezinfikovani, sa postavljenom opremom;
  • Oprema mora da bude čista i dezinfikovana, a njena funkcionalnost proverena pre naseljavanja pilića;
  • Prostirka mora biti postavljena u sloju minimalno od pet do osam centimetara, zagrejana, čista i dezinfikovana;
  • Objekat treba zagrejati najmanje 24 sata pre naseljavanja, a poželjno bi bilo da to bude dva dana pre naseljavanja, kako bi se ugrejali i zidovi i prostirka;
  • Hranilice i pojilice moraju da budu spremne i napunjene;
  • Mogu se dodati vitamini u vodu za piće u prvim danima života;
  • Grejna tela moraju da budu adekvatno postavljena.

Tagovi

Proizvodnja konzumnih jaja Koke nosilje Inkubatorske stanice Dragoljub Krajnović Mitarenje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃