Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjarstvo
  • 09.07.2018. 10:00

Kako ublažiti agresivnost krmača posle prašenja?

Posle prašenja, krmače su najpre uznemirene. One često ustaju i ležu, ne daju prasićima da sisaju, gnječe ih i uglavnom leže na stomaku. Sam čin napada na prasad dešava se iznenada, uz cikanje. Nedugo potom, krmače se smiruju, leže nezainteresovane za okolinu i uglavnom prihvataju prasad u toku tog dana ili sutradan.

Foto: Flickr / Robert Nunnally
  • 12.652
  • 392
  • 0

Prema rečima savetodavca u Poljoprivrednoj stručnoj službi Sombor - Zvonka Džebe, kod pojedinih prvopraskinja, a ređe kod višepraskinja nakon prašenja, ali i nekoliko dana posle toga, dolazi do zloćudnosti i ispoljavanja agresivnog ponašanja. Kako on objašnjava, agresija može biti usmerena na prasad, ali isto tako i na ljude koji se nalaze u objektu u kojem se nalaze krmače. Uzrok takvog poremećaja ponašanja još nije potpuno rasvetljen, ali se pretpostavlja da kod prvopraskinja postoji strah od novorođene prasadi, njihovog prisustva i cike. Džeba napominje, takođe, prisustvo nepoznatih osoba u objektu ili ljudi koji pomažu pri prašenju može da izazove strah i agresiju krmača.

Krmače su uznemirene i ne prihvataju odmah prasiće

Posle prašenja, krmače su najpre uznemirene. One često ustaju i ležu, ne daju prasićima da sisaju, gnječe ih i uglavnom leže na stomaku. Sam čin napada na prasad događa se iznenada uz cikanje. Nedugo potom krmače se smiruju, leže nezainteresovane za okolinu i uglavnom prihvataju prasad u toku tog dana ili sutradan.

Šta se može uraditi?

Dok se krmače ne smire, prasiće treba odvojiti i povremeno ih puštati da sisaju na svaka dva sata. Zvonko Džeba preporučuje da se agresivnim krmačama daju neki od sedativa, a isto tako i oksitocin za lakše lučenje mleka da bi im se smanjila nervoza. U težim slučajevima je neophodno da se vlasnici uznemirene životinje obrate veterinaru.


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Izvori

Poljoprivredna savetodavna služba Vojvodine


Tagovi

Svinje Krmače Agresivnost Svinjarstvo Zvonko Džeba Stočarstvo


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.