Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farme svinja
  • 12.07.2019. 10:00

Kako se stare krmače zamenjuju nazimicama?

Na specijalizovanim farmama svinja godišnje treba da se zameni oko 40% postojećih krmača. Zamena starih krmača novim može biti na dva načina: sopstvenim odgojem mladih krmača (nazimica) i nabavkom nazimica od drugih specijalizovanih odgajivača.

Foto: Bigstockphoto/budabar
  • 1.804
  • 175
  • 0

Najčešće se misli da je sopstveni odgoj mladih krmača bolji, pre svega - ekonomski isplativiji. Međutim, zbog brzog razvoja u selekciji svinja ovaj način mogu da primenjuju samo najveće farme.

Sve druge bi morale da se usmere na nabavku od onih, za koje se već zna da su specijalisti u tom poslu. Jer, konačni cilj je sve jasniji i strožiji. On glasi: od svakog legla se očekuje 12 odgojene prasadi i da svaka krmača ima najmanje pet prašenja (legala) u svom odgajivačkom veku.

Ne treba nabavljati premlade nazimice

Da bi se uštedelo kupuju se suviše mlade nazimice. To je po pravilu prva od grešaka, koje se često prave. Kupovinu nazimica, koje nemaju bar šest meseci, trebalo bi svakako izbegavati.

"Znači, prvi podatak o nazimicama treba da bude njihova starost! Ako se već moraju, iz nekog razloga, nabavljati relativno mlade nazimice, onda bar omogućiti dalji pravilan razvoj do najpogodnijeg vremena za prvo osemenjavanje“, ističe dr Milan Tošić, penzionisani profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.

Svinjarstvo stalno na tankoj žici

Prvo osemenjavanje u osmom mesecu po prašenju

Naredna greška odnosi se na termin osemenjavanja. Mlade nazimice, često već sa šest meseci starosti, ispoljavaju polni žar (estrus). Tada ih odgajivači osemenjuju iz dva razloga: da se što pre dođe do prasadi, da nazimica sa čak manje od godinu dana starosti ima prvo prašenje; ili iz straha da će nova pojava polnog žara izostati, ako se nazimica odmah ne osemeni!

Poslednjih godina postaju sve jasnije neka pravila, koja su opšte priznata. To bi bila: nastojati da nazimice imaju bar osam meseci kod prvog osemenjavanja; treba stvoriti uslove da dnevni prirast nazimica bude oko 600 grama; za preporuku je da sopstvena masa (težina) nazimica bude između 140 i 150 kg.

Poželjno pripremno izdvojeno odeljenje na farmi za veštaško osemenjavanje

Za pripremu nazimica za prvo osemenjavanje treba svakako imati posebno odelenje, koji bi bilo samo za tu namenu i kategoriju svinja. I još nešto: svakako je za preporuku da takvo odelenje bude što više odvojeno od ostalih delova farme, pa čak i da bude potpuno izdvojeno. Ko ima uslova trebalo bi čak da ima poseban objekat samo za ovu svrhu.

Za ulazak u ova odelenja treba obući posebno radno odelo, mantil i čizme. To je jedan od minimuma, koje zaslužuju buduće krmače - majke, od kojih se očekuje da donesu na svet najmanje 60 odgojene prasadi!

Nazimicama obezbediti dovoljno prostora za kretanje. Površina od dva m2 se smatra minimumom, ali su tri m2 po nazimici više za preporuku. U boksevima treba dati prednost punom podu u odnosu na rešetkasti. Između pojedinih bokseva postaviti rešetkaste pregrade. One olakšavaju neposredni kontakt njuškama i međusobno bolje upoznavanje i prilagođavanje nazimica. Objekti moraju da budu svetli i bez promaje. Dnevno svetlo u većem delu godine nije dovoljno, pa je veštačko svetlo obavezno. Trajanje svetlog dela dana računa se na oko 14 sati. Neonske cevi kao izvori svetla su uvek pogodnije u odnosu na standardne sijalice.

Saveti stručnjaka: Majstori proizvode prasad, a šegrti tove svinje!

Važan je i kontakt odgajivača sa nazimicama

Za uspešnu proizvodnju podmlatka bitan je uspostavljeni neposredni kontakt između čoveka (odgajivača) i nazimica. Time se stiče poverenje nazimica sa čovekom, koje će kasnije imati sve veći značaj (kod praćenja pojave polnog žara, osemenjavanja, prašenja, odgoja prasadi.) 

"Iz tog razloga čovek mora da ulazi u boks među nazimice više puta dnevno, da prati njihov razvoj i ponašanje, da utiče na međusobno ponašanje nazimica," podseća profesor Tošić i naglašava da svaka mlada krmača pravilno negovana i hranjena godišnje na svet donosi oko 22 praseta, koja će kao tovna grla imati prirast oko 2.500 kilograma. I tako u naredne tri godine.


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Nazimice Svinjarstvo Uzgoj svinja Mlade krmače Prasadi Estrus Milan Tošić


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!