Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana stoke
  • 29.09.2022. 10:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Kako sa jeftinijom stočnom hranom do dobre proizvodnje mleka i mesa?

Stočna hrana je skupa, a ove godine zbog suše, mnogi stočari ostali su bez kvalitetnog sena.

Foto: Maja Celing Celić
  • 502
  • 130
  • 0

Za uzgajivače stoke, pre svega ovaca i muznih krava, najveća briga je kako da obezbede kvalitetnu ishranu tokom predstojeće zime. Stočna hrana je skupa, a već sada se na tržištu jedna bala sena prodaje od 200 do 300 dinara u zavisnosti od veličine.

Metabolički profil preživara

Poljoprivrednici tokom godine ulažu veliki napor, ali i sredstva da obezbede hranu za stoku, ali često rezultati nisu adekvatni. Stručnjaci tvrde da se uz mnogo manji trud i ulaganje, odnosno jeftiniju ishranu mogu dobiti dobri rezultati u proizvodnji mleka i mesa. Uz pomoć digitalnog sistema Veterinarski centar Valjevo radi analize kojima se određuje metabolički profil preživara.

"Veterinarski centar Valjevo ima je sreću da grad i JP Agrorazvoj prepoznaju ideju da se kroz određene analize unapređuje ishrana stoke, a rezultati koje smo imali u protekle tri godine, pokazuju da je napravljen pomak u mlečnom govedarstvu.

Mi težimo da, ne samo sa određenim kalkulativnim troškovima utičemo na cenu mleka, već da sa preporukama i analizama dolazimo do jeftinijeg obroka za životinju, a da se pri tom poveća kvalitet i količina mleka", objašnjava Budimir Višić ispred Veterinarskog centra Valjevo. 

Preporukama i analizama do jeftinijeg obroka

Životinje imaju određene genetske predispozicije i ako se teži da što više mleka i potomstva, neophodno je da se posebna pažnja posveti njihovoj ishrani. Određena receptura, značajno utiče na promene u sastavu mleka i mesa. Ako se ima u vidu da su mnogi parametri u proizvodnji poskupeli, stočari će itekako ove jeseni i zime težiti ka tome da dobro hrane svoje životinje, ali i da prođu što jeftinije.

Male greške u ishrani mogu stvoriti probleme

Podaci koji se dobijaju biohemijskom analizom krvi životinje i mleka se kombinuju i rezultat toga je da se dobijaju precizne informacije o metaboličkom statusu svakog grla posebno. Tek tada se daje nalaz i mišljenje i poljoprivrednom proizvođaču preporučuje šta i kako da uradi kako bi poboljšao opšte stanje životinje.

"Nakon tri godine koliko se radi ova metoda na terenu, može se utvrditi koliko je povećana količina mleka, reprodukcija. Sa druge strane mi radimo i fizičko-hemijsku analizu sastava mleka i može se na osnovu parametara ustanoviti koliki je pomak učinjen. Iz analize krvi se dobija 11 parametara koji su jako bitni, poput funkcionalnog stanja jetre, reprodukciju, sterilitet." 

Podaci koji se dobijaju biohemijskom analizom krvi životinje i mleka se kombinuju (foto: J. Kuzmić)

Stočari nakon dobijenih rezultata dobijaju niz praktičnih saveta koji se odnose pre svega na to šta i kako da rade i kako da postupaju sa životinjama. Višić naglašava i da je jako važna povratna informacija kako bi se ishrana korigovala jer i male razlike u ishrani ili i greške, mogu da naprave velike probleme, a toga stočari često nisu svesni. 

Analiziranjem metaboličkog stanja životinje, može se pored zdravstvenog, sagledati i njen fiziološki status. Nekada je veterinarska medicina bila okosnica uzgoja stoke, ali u savremenoj proizvodnji, mlekarstvu, zdravstevenoj zaštiti životinja, postoji mnogo faktora koji su veoma važni. Zbog toga veterinarske službe imaju i sve veću savetodavnu i analitičku ulogu u organizaciji proizvodnje mleka i mesa u što boljem ekonomskom okviru. Pri tom je veoma važno da se životinje fizički ne iscrpljuju jer i to doprinosi njihovom opštem zdravstvenom stanju. 


Tagovi

Ishrana preživara Troškovi ishrane stoke Proizvodnja mleka Kvalitet mleka Analiza krvi Analiza mleka Budimir Višić Veterinarski centar Valjevo Digitalni sistem


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.