Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 30.09.2020. 18:00

Kako prepoznati i sprečiti da se afrička kuga svinja ne pojavi u vašim oborima?

Pojava zaraze na vašem gazdinstvu može da rezultira ogromnim finansijskim gubicima zbog smrti životinja.

Foto: Depositphotos/robert_g
  • 861
  • 58
  • 0

Afrička svinjska kuga (ASK) sve je više u fokusu ne samo svinjara i ratara koji zbog izbijanja ovoga virusa u, na primer, nemačkoj istočnoj saveznoj državi Brandenburg ne mogu do svojih njiva, nego i opšte javnosti. Ova bolest svinja ozbiljno može uticati na gazdinstva evropskih zemalja, a što je potvrdio, opet, nemački slučaj u trenutku kada su Kina i Japan obustavili uvoz svinjskog mesa iz te zemlje.

Kukuruz propada na poljima - zbog afričke svinjske kuge ne mogu u berbu

Evropska unija najveći je izvoznik svinjetine i proizvoda od svinjskog mesa u svetu. Godišnje izveze gotovo četiri miliona tona spomenutih proizvoda, što svinjarstvo čini jednom od najvažnijih ekonomskih aktivnosti unutar poljoprivrednog sektora. Ono ostvaruje 8,5 odsto ukupnog prinosa poljoprivrednog sektora u EU27. Svetska potražnja za svinjetinom je u porastu, što bi moglo da dovede do veće proizvodnje u Evropi. 

EU je najveći izvoznik svinjetine i proizvoda od svinjskog mesa u svetu

Treba napomenuti da je u razdoblju između 2016. godine i juna 2020. u Evropi usled ASK-a uginulo ili usmrćeno čak 1,3 miliona svinja.

Šta je afrička svinjska kuga? 

Kako se stvari razvijaju, a podsetimo da je ASK nedavno registrovana u Negotinu, gde je Uprava za veterinu proglasila Aleksandrovac, Kovilovo, Rajac i Crnomasnicu zaraženim područjem od bolesti afričke kuge svinja, nije na odmet podsetiti se važnih činjenica u vezi sa njenim prepoznavanjem i postupanjem ako se pojavi na vašem gazdinstvu. 

Ovo je izuzetno otporna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje. Virus je bezopasan za ljude, ali uzrokuje značajne ekonomske gubitke u brojnim zemljama. Osim toga, potrebno je nekoliko godina da bi se iskorenila. 

Od 2016. godine i juna 2020. u Evropi je od ASK-a uginulo ili usmrćeno 1,3 miliona svinja

Znakovi koje pokazuju obolele svinje mogu biti temperatura, gubitak apetita, nedostatak energije, krvarenje, povraćanje i crvenilo kože pa je u ovim slučajevima neophodno kontaktirati veterinara. 

Trenutno ne postoji vakcina protiv ASK-a, što znači da izbijanje bolesti može da rezultira klanjem velikog broja životinja iz uzgoja na zahvaćenim područjima. 

Bolest je prisutna u 14 evropskih država: Nemačkoj, Belgiji, Bugarskoj, Estoniji, Grčkoj, Mađarskoj, Letoniji, Litvaniji, Moldaviji, Poljskoj, Rumuniji, Srbiji, Slovačkoj i Ukrajini.

Kako je sprečiti i prepoznati? 

Prepoznavanje, sprečavanje i prijavljivanje ove za svinje smrtonosne bolesti ključno je za kontrolisanje njenog širenja. Tu su najvažnija karika uzgajivači svinja i lovci. Šta treba da učine? 

Uzgajivači u prostor gde borave svinje treba da uđu čiste odeće i obuće, a da dezinfikuju opremu i vozila. Važno je držati domaće dalje od divljih svinja, a hranu nabavljati iz pouzdanih izvora.  

Kada je reč o lovcima, važno je da dezinfikuju opremu pre napuštanja lovišta, da ne posećuju farmu svinja po povratku iz lova, ne ostavljaju otpad i iznutrice divlje svinje u šumama ili na poljima i da se drže podalje ako naiđu na uginulu. U slučaju da vide bolesnu ili uginulu divlju svinju treba to da prijave lokalnim vlastima.

Sve sumnjive slučajeve prijavite lokalnom veterinaru/vlastima

Bolest se vrlo lako može proširiti direktnim kontaktom sa zaraženim domaćim ili divljim svinjama; neindirektnim kontaktom pri gutanju kontaminirane hrane kao što su ostaci hrane, napoj ili otpaci; ugrizom zaraženih krpelja i kontaktom s kontaminiranom opremom, poput odeće, poljoprivredne opreme i vozila.

Kako ASK utiče na poljoprivrednika i lovca? 

Ove savete koje je objavila Europska agencija za bezbednost hrane (EFSA) u sklopu kampanje "Zaustavite afričku svinjsku kugu", shvatite vrlo ozbiljno. 

Jer, ako ste poljoprivrednik, pojava ASK-a na vašem gazdinstvu može da rezultira ogromnim finansijskim gubicima zbog smrti životinja. Setimo se samo prošle i početka ove godine u Srbiji, kada se afrička kuga pojavila u selima Mladenovca i Smederevske Palanke, da bi zatim bila zabeležena i u drugim krajevima Srbije, gde je sve ukupno eutanazirano više stotina svinja.

Afrička kuga svinja se vratila u Srbiju

Ako ste lovac, pojava ASK-a znatno će smanjiti populaciju divljih svinja. Drastične mere, poput potpune zabrane lova u određenim područjima, mogu biti uvedene sa ciljem obuzdavanja epidemije.

Ovom kampanjom EFSA dopunjuje napore Evropske komisije i drugih međunarodnih organizacija koje rade na iskorenjivanju afričke svinjske kuge u Evropi, a korisni materijali kojima želi da osvesti građane, kao i više informacija o samoj bolesti, mogu se naći na ovom linku. 

A kako ostati korak ispred - pogledajte u animiranom videu: 


Tagovi

ASK Afrička svinjska kuga Gubici Poljoprivrednik Lovac Šteta EFSA


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D