Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj svinja
  • 14.08.2019. 12:30

Kako početi sa uzgojem svinja

Početnik ste u svinjogojstvu? Izaberite najjednostavnije i najmanje rizično rješenje.

Foto: Pixabay/Peggychoucair
  • 207
  • 15
  • 0

Uvijek treba početi sa najjednostavnijim i najmanje rizičnim rješenjem. To znači, ako smo početnici u bavljenju svinjogojstvom, a imamo želju, mogućnosti i uvjete za držanje svinja, počnimo s tovom.

Mnogi uzgajivači i dalje ostanu samo "tovljači“. Specijaliziraju se, skupljaju i razmjenjuju iskustva i tako postaju sve sigurniji. Kad je riječ o držanju rasplodnih grla, krmača, nerastova i nazimica, to je nešto što traži iskustvo, znanje, ljubav, naklonost i jasnu opredjeljenost.

Za bavljenje svinjogojstvom potrebni su adekvatni uvjeti:

  • Prvo je bitna odluka, a bez uloženog truda i vremena ništa se ne može isplatiti
  • Drugi uvjet je odabrati tip proizvodnje u skladu sa svojim mogućnostima

Odabiremo proizvodnju prasadi za rasplod ili tov, tov svinja, kombinirana proizvodnja, zatvoreni ciklus koji završava tovom.

Specijalizacija u uzgoju znači bolje rezultate i pravu posvećenost uzgoju svinja. Kod zatvorenih farmi tov je tehnološki najmanje složen, ali i osjetljiv na trenutna stanja ponude i potražnje. Prema svojim mogućnostima pravo je zadovoljstvo za sebe i svoje potrebe proizvesti kvalitetno svinjsko meso za konzumaciju i preradu u suhomesnate proizvode.

Za kvalitetnu domaću šunku, kulen, slaninu, kobasice, čvarke i svinjsku mast važno je odabrati određene pasmine ili križance, imati kvalitetnu hranidbu i što prirodnije uvjete držanja.

Produženim tovom križanih svinja (kod nas tri ili četiri pasmine) dobivamo kvalitetne svinje s velikom količinom i odličnom kvalitetom mesa za daljnju upotrebu.

U proizvodnji svinjskog mesa i masti na manjim obiteljskim gospodarstvima ključni je odabir dobre genetike koja ima potencijal da se može postići ono što se želi. Na tome treba posebno raditi jer uzgoj i genetsko unaprjeđenje je malo dugotrajniji proces, gdje struka i znanost moraju dati prava rješenja.

Autor: Dalibor Zima, dipl.ing.agr., Ministarstvo poljoprivrede RH

Izvor: www.savjetodavna.hr


Tagovi

Uzgoj svinja Početnik Bavljenje svinjogojstvom Tov Rasplod