Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarstvo i kozarstvo
  • 26.01.2016. 09:30

Kako odrediti starost ovaca i koza?

Kako najefikasnije odrediti starost kod ovaca i koza?

Foto: bigstockphoto.com
  • 13.824
  • 571
  • 0

Određivanje starosti ovaca i koza se vrši kada ne postoji matična evidencija, ili kada je iz nekog razloga bitno utvrditi starost grla na terenu. Određivanje starosti se vrši na osnovu zuba, i to isključivo po sekutićima. Ovce i koze imaju ukupno 32 zuba. U donjoj vilici je raspoređeno 8 sekutića, dok u gornjoj umesto sekutića postoji dentalna ploča.

Zubi mogu da se podele na stalne i mlečne. Karakteristično za mlečne zube je da su mali, ali i izuzetno beli, a ispadaju u određeno vreme. Prvi par sekutića se naziva štipci, drugi sredsrednjaci, treći par srednjaci i četvrti par krajnjaci. Kod određivanja uzrasta po zubima se uslovno mogu razlikovati tri perioda: izbijanje mlečnih, stalnih zuba i trošenje stalnih zuba.

Izmena mlečnih zuba stalnim - najvažniji period za ocenjivanje uzrasta

Jagnje i jare se obično rađaju bez zuba, a prvi sekutići izbijaju nakon 5 do 7 dana uzrasta, dok svi ostali sa 3 do 4 nedelje. Mlečni zubi se po izbijanju postepeno troše, te ih zamenjuju stalni zubi. Upravo ovaj period zamene mlečnih zuba stalnim je i najvažniji period za ocenjivanje uzrasta. Kod menjanja najpre na red dolaze štipci, nakon koji se menjaju sredsrednjaci pa srednjaci i tek na kraju krajnjaci. Ova promena je postepena, ali uvek u približo isto vreme, gledajući po rasama. Postoje značajne razlike između ranostasnih i kasnostasnih rasa što se tiče perioda menjanja zuba.

Prosečno gledano, štipci će da se promene između 12-og i 18-og meseca starosti. Oni izbijaju sa 12 do 15 meseci, a sa 15 do 18 meseci dostižu svoju normalnu veličinu. Ukoliko pogledamo ovci i kozi u zube, i vidimo da su im mlečni zubi tek ispali, možemo reći da je uzrasta između 12 i 15 meseci. Ako utvrdimo da su štipci potpuno izrasli, može se zaključiti da je ovca uzrasta 15 do 18 meseci, u zavisnosti od rase.

Stalni zubi između 18. i 24. meseca

Stalni zubi zameniće sredsrednjake između 18 i 24 meseca uzrasta. Sa navršene dve godine uzrasta ovca, odnosno koza, bi trebalo da ima dva para stalnih zuba. I u ovom slučaju to zavisi od rase, te ukoliko govorimo o ranostasnim rasama sredsrednjaci mogu da dostignu svoju normalnu veličinu, dok kod kasnostasnih mogu biti još uvek u porastu, i tek sa dve i po godine da dostignu štipke po veličini. Srednjaci se zamenjuju stalnim zubima sa navršene tri godine uzrasta. Ukoliko ovca ima tri para izmenjenih zuba, može se doneti zaključak da je stara tri godine.

Krajnjaci se zamenjuju u četvrtoj godini. Ukoliko ovca ili koza ima sve zube izmenjene, može se reći da ima četiri godine uzrasta, a ako su i krajnjaci dostigli svoju punu veličinu, onda se može reći da je stara oko četiri i po godine.

Šta je važno znati o trošenju stalnih zuba?

Treći period u određivanju starosti po zubima je trošenje stalnih zuba. Pošto se izmenjaju, sekutići počinju da se troše vremenom. Uglavnom se troše onim redosledom kojim su izbijali (štipci, pa sredsrednjaci, pa srednjaci, i na kraju krajnjaci). Zubi se trošenjem smanjuju i menjaju oblik, te se od okruglasto-lopatičastog oblika dobija ravno-lopatičast oblik, a zubi su znatno sitniji i dobijaju žutu boju. Takav oblik štipci dobijaju pri starosti životinje od oko 6 godina. Nakon toga između štipaka se pojavljuju izrezi u vidu slova "V". Posle otprilike 8 godina, počinje krzanje zuba, a ubrzo zatim lomljenje i ispadanje, što se zbiva u različito doba uzrasta (između 8 i 10 godina), a zavisi i od kvaliteta ishrane. Uglavnom se tada životinje i izlučuju iz proizvodnje.

Ipak, najsigurniji period procenjivanja uzrasta je između prve i pete godine uzrasta, a to je istovremeno i najvažniji period kod samog grla.

Foto: bigstockphoto.com;Tsomka


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze pripadaju među najstarije pripitomljene rase životinja koje su od davnina služile čoveku i davale mu visokovredne proizvode poput mesa, mleka, kože, dlake i stajnjaka.... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Zubi Ovčarstvo Kozarstvo Određivanje starosti Sekutići Trošenje zuba ovaca Štipci Sredsrednjaci Krajnjaci Jagnje Jare


Autor

Bogdan Cekić

Više [+]

Master inženjer poljoprivrede, zaljubljenik u prirodu i aktivan borac za zaštitu životne sredine.

Da li ste dobili premiju za mleko za poslednji kvartal 2023. godine?

469


Glasova: 41

Da 8,7%

Glasova: 428

Ne 91,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.