Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj svinja
  • 28.11.2022. 12:00
  • Zaječarski okrug, Jakovac

Kako negovati i hraniti prasiće nakon majčinog mleka?

Domaćinstvo porodice Ilić trenutno broji 12 svinja težine do 60 kilograma i šest svinja od 200 do 280 kilograma. Prema Ilićevim rečima, uzgoj je isplativ, posebno kada se u ishrani koristi domaća hrana.

Foto: Jovana Cvetković
  • 383
  • 65
  • 2

Svinjarstvo u Srbiji nažalost nije na najvišoj lestvici u stočarskoj proizvodnji. Shodno tome broj svinja je sve manji, ali stočari u timočkoj krajini ne odustaju od njihovog uzgoja, kako za sopstvene potrebe, tako i za tržište. Dragan Ilić iz knjaževačkog sela Jakovac već punih 40 godina gaji svinje za tov i ne odustaje od ove grane poljoprivrede.

"Otkad znam za sebe naše domaćinstvo se bavi uzgojem svinja za nas, ali i za tržište. Uglavnom se fokusiramo na uzgoj za tov do nekih 280 kilograma. Retko prodajemo prasiće, osim ako je nekome baš neophodno ili kada je u pitanju slava, neko veselje", kaže naš sagovornik. 

Da li je isplativo?

Domaćinstvo porodice Ilić trenutno broji 12 svinja težine do 60 kilograma i šest svinja od 200 do 280 kilograma. Prema Ilićevim rečima, uzgoj svinja je isplativ, posebno kada se u ishrani koristi domaća hrana. 

Srbija u Evropi ima najbolje uslove i neopravdano loše rezultate u svinjarstvu?

"Prasići se nekih dva meseca hrane majčinim mlekom, zatim se odbiju i hrane u početku kravljom surutkom razblaženom sa vodom. Surutku razblažujemo da prasići ne bi dobili dijareju. Nakon toga se daje čista surutka, a zatim i mleveno žito. Ono što bih svakako želeo da istaknem je da je hrana u potpunosti domaće proizvodnje sa naših njiva. U smešu za tov svinja koristimo pšenicu, ječam, ovas i kukuruz", kaže naš sagovornik i dodaje da nakon godinu dana svinja teži oko 200 kilograma

Ilićevi koriste hranu isključivo sa njihovih njiva.

Oni svinje tove do nekih 300 kilograma i prodaju ih u okolini, dok se domaćinstvo porodice Cvetković iz istog sela bavi uzgojem prasića i prodaje ih sa nekih 20 do 30 kilograma u zavisnosti od potražnje kupaca. Prema rečima Mladena Cvetkovića, za dve godine krmača je oprasila 69 živih prasića

"Ovu krmaču smo kupili pre dve godine. Prasi se dva puta godišnje, pa je ove godine marta meseca oprasila 16 prasića od kojih su dva uginula, jer nisu stigli dovoljno da sisaju i ostali su gladni. Zatim je ponovo u septembru oprasila 15, od kojih je 11 ostalo živo. Četiri je nažalost krmača zgazila. Sada u novembru je ponovo vođena na parenje", kaže Cvetković i dodaje da se prasići zalučuju nakon četrdesetak dana i odmah se prelazi na koncentrovanu hranu, tačnije mleveno žito i mekinje. 

Svi su na prodaju, osim Duleta

Prema Cvetkovićevim rečima, prasićima se takođe treći dan po rođenju seku zubi i daje gvožđe, a nakon zalučivanja primaju vakcinu protiv parazita. 

"Prasiće prodajemo sa nekih 20-ak kilograma težine, po želji kupaca može i sa većom ili manjom težinom. Samo Duleta ne damo, on je mezimče svih nas. Jedino on ima ime i samo njega deca hrane kad god požele. Nestašan je i zanimljiv, pa smo se baš vezali za njega", kaže naš sagovornik i napominje da ukoliko se krmača oprasi u zimskim mesecima kada je temperatura niska, potrebno je dodatno grejati prostoriju dok prasići ne očvrsnu. 

Cvetković prodaje prasiće sa nekih 20-ak kilograma težine.

"Za dodatno grejanje koristimo sijalice koje emituju toplotu kako bi prasići prevazišli taj kritičan period u početku. Svinja je sama po sebi životinja koja se dobro prilagođava uslovima sredine, ali je osetljiva na niske i visoke temperature, kao i na promaju i bolesti", završava svoju priču Cvetković u nadi da će se situacija u Srbiji popraviti i da će svinjarstvo dobiti svoje pravo mesto u stočarstvu


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Svinjarstvo Dragan Ilić Mladen Cvetković Svinje Prasići Uzgoj svinja


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.