Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočna hrana
  • 18.08.2018. 12:00

Kako najbolje sačuvati sijeno za zimu?

Poslije košenja trave na livadi i njenog sušenja, sijeno se može čuvati na otvorenom prostoru posebno određenom za tu namjenu, u stogovima ili u posebno sagrađenim objektima poput: sjenjaka, šupa, nadstrešnica, tavana i drugih.

Foto: Flickr/Florentina
  • 1.431
  • 45
  • 0

Kako objašnjava diplomirani inženjer stočarstva Safet Vesnić, poslije košenja trave na livadi i njenog sušenja, sijeno se može čuvati na otvorenom prostoru posebno određenom za tu namjenu, u stogovima ili u posebno sagrađenim objektima poput: sjenjaka, šupa, nadstrešnica, tavana i drugih.

Zemljište mora biti ocjedito

Vesnić napominje da, kada je riječ o skladištenju sijena u stogovima, oni moraju biti udaljeni najmanje 50 metara, od stambenih ili objekata za držanje stoke, te osigurani od požara i naleta bujica. On naglašava da zemljište mora biti ocjedito ili se ispod sijena mora napraviti drenaža. Ta drenaža može biti od kamena, betona ili u obliku podova od drvenog materijala. Oko stogova obavezno treba iskopati kanale za odvodnjavanje. Prema Vesnićevim riječima, sijeno se stavlja u plastove isključivo ako u sebi sadrži najviše 18-22% vlage, a to se radi samo po lijepom vremenu. Ono se mora dobro slagati i gaziti (naročito po sredini), a stog se mora pravilno formirati, završiti i pokriti. Kada se to odradi, sijeno treba sa strane očešljati grabuljama.

Stogove osigurati da ih ne jede stoka prije vremena

Ovakvi stogovi obično su visoki od 4-7 metara, a u osnovi široki od 4-6 metara. Kada se završe, ovi stogovi se osiguravaju letvama. Njih je neophodno ograditi da ih stoka ne bi jela prije zime. Prilikom upotrebe, sijeno se siječe posebnim nožem vertikalno (odozgo na dole). Kada je riječ o sjenjacima i ostalim pokrivenim prostorijama, u kojima se čuva sijeno, u zimskom periodu, one moraju biti zaštićene od kiše, a oko njih se moraju napraviti odvodni kanali. Vesnić napominje da takvi objekti moraju imati i dobru ventilaciju kao i da bi se spriječilo kvarenje sijena u njima.


Tagovi

Sijeno Safet Vesnić Stočarstvo Plastovi Stogovi


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.