Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana ovaca
  • 20.09.2022. 12:00

Kako izgleda recept obroka za priplodne ovce?

Periodi od oplodnje do laktacije zahtijevaju određenu ishranu ovaca.

Foto: Depositphotos/Chalabala
  • 310
  • 39
  • 0

Ako posmatramo ovčarsku proizvodnju, ishrana ovaca je segment koji pravi najveće troškove, utiče na njihovo zdravlje, a samim tim i na njihovu produktivnost. Potrebe priplodnih ovaca za hranljivim materijama su različite u zavisnosti od proizvodno-fizioloških faza u kojima se ova kategorija može naći, ističe stručnjak za stočarstvo Neđeljko Pipović.

Period oplodnje

U periodu mrkanja 15-20 dana prije oplodnje, pored dobre paše, priplodnim grlima treba obezbijediti 100-200 grama kvalitetne koncentrovane smiješe kao i pet do 10 grama mineralno-vitaminske smiješe.

U prva tri mjeseca bremenitosti zahtjevi su nešto veći u odnosu na period mrkanja. Ovaj obrok sastoji se od dobre paše, 200 do 300 grama kvalitetnog koncentrata, pet do 10 grama mineralno-vitaminske smiješe.

U drugoj fazi bremenitosti (60 dana prije jagnjenja), kod ovaca potrebe za hranljivim materijama se znatno povećavaju jer je tada intenzivan porast ploda u njihovoj utrobi. U ovoj fazi bremenitosti ovcama treba obezbijediti 1,5 do dva kilograma kvalitetnog sijena (livadsko i lucerkino u odnosu 50:50 posto), 2,5 do tri kilograma sočnog hraniva (silaže), 250 do 300 grama koncentrata i najmanje 30 grama mineralnih materija, savjetuje Pipović.

Kako izvršiti procjenu kondicije ovaca i koza - utiče na reprodukciju?

Pred samo mrkanje, četiri do osam sedmica, i ishrana ovnova se mora dodatno poboljšati. Obavezno im se daje kvalitetno sijeno, a smiješa koncentrata se povećava na 700 g do 1000 g dnevno. Količina zavisi od kondicije i opterećenosti ovna. Onima koji su izuzetno opterećeni preporučuje se dodatak dva do tri svježa jajeta dnevno ili isto toliko litara svježeg mlijeka.

Period laktacije

U vrijeme jagnjenja od januara do februara, ovce se uglavnom drže u staji, a njihove potrebe za sočnim hranivima su povećane. Obrok koji bi podmirio njihove potrebe za taj period bio bi ovakav 1,5 do dva kilograma livadskog sijena, 200 grama koncentrata, jedan kilogram stočne repe i 15 grama mineralnih materija.

Dvije sedmice nakon jagnjenja, obrok im treba pojačati sa 1,5 do dva kilograma livadskog sijena, jedan do dva kilograma silaže (1-1,5 kg stočne repe), 400 do 500 grama koncentrata (ovcama koje doje blizance i do 600 grama) i 15 do 20 grama mineralnih materija.

Mineralna smiješa za ovce sastoji se od tri jednaka dijela stočne krede, koštanog brašna i stočne soli.

Primjer sastava smiješe koncentrata za ovce u laktaciji, navodi stručnjak:

  • Kukuruzna prekrupa - 30 posto:
  • Ječmena prekrupa - 9 posto;
  • Pšenične mekinje - 13 posto;
  • Suncokretova sačma - 11 posto;
  • Lucerkino brašno - 7 posto;
  • Suvi repini rezanci - 28 posto;
  • Stočna so - 1 posto;
  • Vitaminski mineralni dodaci -1 posto.

Ukupno 100 posto.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Ovce Priplodne ovce Neđeljko Pipović Laktacija Mrkanje Bremenitost


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...