Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana nazimica
  • 20.12.2018. 11:00

Kako hraniti nazimice prije nagona za tjeranjem?

Ne smije se napraviti greška u smislu pretjeranog forsiranja prirasta, na račun odlaganja uvođenja u reprodukciju, napominje savjetodavac Dragoljub Krajnović.

Foto: MaxPixel
  • 718
  • 31
  • 0

Kada je riječ o svinjama, mlada ženska grla ostavljaju se za priplod najčešće odgajana sa tovnim svinjama. Međutim, to predstavlja tehnološki problem u proizvodnji. Ako se priplodne nazimice ne formiraju kao izdvojena grupa u proizvodnji, postiže se optimalna tjelesna razvijenost, ali neminovno kao posljedica toga dolazi do kašnjenja pojave prvog estrusa, navodi savjetodavac Dragoljub Krajnović i dodaje:

"Zato se u takvim situacijama odgoja pribjegava kompromisu između tjelesne razvijenosti i ispoljavanja prvog estrusa. U širim odgajivačkim krugovima podržava se stav da bi prvi estrus trebalo da se ispolji prilikom dostizanja tjelesne mase od 60-70 kg i to pri uzrastu od 150-160 dana. Kada je grlo staro 190 dana i sa tjelesnom masom od 90 kg, obavi se mjerenje debljine leđne slanine i obavi prva selekcija. Na nekim gazdinstvima praktikuje se ishrana u periodu prije bukarenja (nagona za tjeranjem) na takav način da se prva selekcija nazimica obavi sa tjelesnom masom od 100 kg, što se obično rješava stavljanjem ovih grla zajedno sa formiranom grupom tovljenika".

Priplodna nazimica - ključ uspješne proizvodnje

Ne treba pretjerano forsirati prirast!

Dalje se organizuje ishrana po volji, sve do momenta kada se pristupa utvrđivanju genetskog potencijala, odnosno do organizovanja prve selekcije. Tada se režim ishrane mijenja i postaje ograničen. Tako se obezbjeđuje dobar prirast, čak i po cijenu kasnijeg ispoljavanja prvog estrusa.

"Međutim, ne smije se napraviti greška u smislu pretjeranog forsiranja prirasta, na račun odlaganja uvođenja u reprodukciju. Ovog pravila bi se naročito trebalo pridržavati kada je genetika pretežno bazirana na rasama izrazito mesnatog tipa. Maksimalna tjelesna masa do koje se može odlagati prva oplodnja, eventualno može biti nešto veća kada se radi o svinjama u tipu jorkšira", napominje Krajnović. 

Dodatni motiv je i jednostavnija tehologaja držanja, prije svega kroz manje namjenskih objekata za svinje, kroz manji broj ishrambenih grupa, manji broj tipova obroka i drugo. Nazimice odabrane za priplod idealno je smjestiti u posebno bukarište u kome već treba da boravi i jedan stariji nerast.

Po prebacivanju treba da se organizuje ishrana po "flushing sistemu" - 30 % hrane više. U toku suprasnosti, nazimice bi trebalo da uvećaju tjelesnu masu za oko 45 kg.


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vrijeme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Nazimice Bukarenje Ishrana  Prirast Estrus Flushing sistem Dragoljub Krajnović Nagon za tjeranjem Svinjogojstvo


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...