Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana nazimica
  • 18.12.2018. 14:15

Kako hraniti nazimice pre bukarenja?

"Ne sme se napraviti geška u smislu preteranog forsiranja prirasta, na račun odlaganja uvođenja u reprodukciju", napominje Dragoljub Krajnović iz PSSS Padinska Skela.

Foto: Pixabay / Mutinka
  • 1.807
  • 109
  • 0

Kada je reč o svinjama, mlada ženska grla ostavljaju se za priplod najčešće odgajana sa tovnim svinjama. Međutim, to predstavlja tehnološki problem u proizvodnji. Ako se priplodne nazimice ne formiraju kao izdvojena grupa u proizvodnji, postiže se optimalna telesna razvijenost, ali neminovno kao posledica toga dolazi do kašnjenja pojave prvog estrusa, navodi Dragoljub Krajnović iz PSSS Padinska Skela i dodaje:

"Zato se u takvim situacijama odgoja pribegava kompromisu između telesne razvijenosti i ispoljavanja prvog estrusa. U širim odgajivačkim krugovima podržava se stav da bi prvi estrus trebalo da se ispolji prilikom dostizanja telesne mase od 60-70 kg i to pri uzrastu od 150-160 dana. Kada je grlo staro 190 dana i sa telesnom masom od 90 kg, obavi se merenje debljine leđne slanine i obavi prva selekcija. Na nekim gazdinstvima praktikuje se ishrana u periodu pre bukarenja na takav način da se prva selekcija nazimica obavi sa telesnom masom od 100 kg, što se obično rešava stavljanjem ovih grla zajedno sa formiranom grupom tovljenika".

Priplodna nazimica - ključ uspešne proizvodnje

Ne treba preterano forsirati prirast!

Dalje se organizuje ishrana po volji, sve do momenta kada se pristupa utvrđivanju genetskog potencijala, odnosno do organizovanja prve selekcije. Tada se režim ishrane menja i postaje ograničen. Tako se obezbeđuje dobar prirast, čak i po cenu kasnijeg ispoljavanja prvog estrusa.

"Međutim, ne sme se napraviti geška u smislu preteranog forsiranja prirasta, na račun odlaganja uvođenja u reprodukciju. Ovog pravila bi se naročito trebalo pridržavati kada je genetika pretežno bazirana na rasama izrazito mesnatog tipa. Maksimalna telesna masa do koje se može odlagati prva oplodnja, eventualno može biti nešto veća kada se radi o svinjama u tipu jorkšira", napominje Krajnović. 

Dodatni motiv je i jednostavnija tehologaja držanja, pre svega kroz manje namenskih objekata za svinje, kroz manji broj ishrambenih grupa, manji broj tipova obroka i drugo. Nazimice odabrane za priplod idealno je smestiti u posebno bukarište u kome već treba da boravi i jedan stariji nerast.

Po prebacivanju treba da se organizuje ishrana po "flushing sistemu" - 30 % hrane više. U toku suprasnosti, nazimice bi trebalo da uvećaju telesnu masu za oko 45 kg.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Nazimice Bukarenje Ishrana  Prirast Estrus Flushing sistem Dragoljub Krajnović


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.