Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Higijena muže
  • 27.03.2020. 16:00

Kako higijenom muže do mleka visokog kvaliteta?

Muži prethodi priprema; kravi se čisti, pere i dezinfikuje celo vime i sise, potom se oni suše i brišu. Zaprljanost vimena je najčešći uzrok kontaminiranog mleka.

Foto: JumpStory
  • 233
  • 17
  • 0

Ideal svakog stočara koji se bavi mlečnim govedarstvom je da proizvede mleko ekstra kvaliteta, sa prihvatljivim brojem mikroorganizama i somatskih ćelija. Na kvalitet sirovog mleka utiču genetski potencijal grla, ishrana, zdravlje grla, mikroklimat u objektima, kvalitet i higijena opreme, a naročito higijena kompletnog procesa muže, na šta proizvođač utiče u velikoj meri. 

Evropski standardi koji će se primenjivati i kod nas

Standardi u proizvodnji sirovog mleka su definisani direktivama Evropske komisije. Sve zemlje članice su obavezne da u prometu mleka primenjuju ove standarde, koji će se uskoro morati sprovoditi i u Srbiji. Primena ovih standarda zahteva potpuno novu organizaciju u domaćoj proizvodnji što će iziskivati novac i vreme. Mlekare ne bi trebalo samo finansijski da primoravaju proizvođače da obezbede odgovarajući kvalitet mleka, već da uz pomoć stručnih službi unaprede farmsko držanje kod svojih kooperanata, a dodatnim finansijskim garancijama omoguće nabavku opreme za mužu i rashladnih uređaja.

Standardi EU za kvalitet mleka:

  •  tačka smrzavanja mleka ne sme da bude viša od 0.53C 
  • sadržaj suve materije bez masti ne sme da bude manji od 8.5% 
  • sadržaj proteina ne sme da bude manji od 2.9% 
  • prisustvo antibiotika ne sme da bude više od 0.004 mikrograma 
  • prisustvo somatskih ćelija ne sme da bude više od 400.000 u ml mleka 
  • prisustvo bakterija ne sme da bude više od jedan milion u ml mleka

Stočarske farme za vreme korone: Hrane dovoljno, veterinar dostupan 24/7

Trenutno, prema članu 20. Pravilnika o kvalitetu sirovog mleka, na osnovu rezultata ispitivanja kvaliteta sirovog mleka u ovlašćenoj laboratoriji kravlje sirovo mleko se, u zavisnosti od broja organizama, razvrstava na:

  •  mleko E klase - sadrži do 100.000 cfu/ml
  • mleko I klase - sadrži od 100.001 do 400.000 cfu/ml mikroorganizama
  • mleko II klase - sadrži više od 400.000 cfu/ml mikroorganizama.

Tretman vimena

Muži prethodi priprema; kravi se čisti, pere i dezinfikuje celo vime i sise, potom se oni suše i brišu. Zaprljanost vimena je najčešći uzrok kontaminiranog mleka. Održavanje čistoće vimena biće lakše ukoliko je ono manje obraslo dlakama, zato se preporučuje redovno šišanje dlaka na vimenu, butovima, trbuhu i repu. 

Higijena muže - uslov dobrog kvaliteta mleka

Preporučuje se, takođe, kontrola na mastitis (upalu vimena) hemijskim agensima, takozvani CMT (California mastitis test). On podrazumeva da se mleko iz svake četvrti izmuze izmuze u posebnu posudu, te mu se dodaje reagens koji menja boju od blago roze do tamno ljubičaste u zavisnosti od stepena kiselosti, odnosno zaraženosti sisnih četvrti mastitisom. 

Prevruća ili prehladna voda izaziva stres

Vime  se mora oprati toplom vodom s blagim sredstvom za pranje i dezinfekciju. Temperatura vode treba da je 35-40°C. Prevruća ili hladna voda izaziva stres i smanjuje količinu mleka. Pranje vimena može se izvoditi tušem, sunđerom, krpom, vlažnim papirnim ubrusima. Pitanje je da li treba prati vime samo kada je vizuelno vidljivo da je zaprljano i da li treba prati celo vime ili samo sise i regije oko sise. 

Kako pravilnom mašinskom mužom krava do više mleka?

Vime se nakon pranja i sušenja dezinfikuje vodenim rastvorom dezinficijensa koja deluju veoma kratko (recimo: 2-4 g/dm3 NaClO + 25 g NaCl, pH 7) i potom skida papirnim ubrusima. Mužu ne početi dok vime ne bude suvo. Mokro vime se ne ostavlja da se osuši samo od sebe, već ga treba brisati suvom krpom ili papirnim ubrusima.

Šta je otkrila Agencije za bezbednost hrane?

Važno je da se sise očiste pre muže kako od vidljive prljavštine (feces, prostirka, blato ili ostaci dezinficijensa koji su korišteni posle prethodne muže), tako i od bakterija koje mogu kontaminirati mleko. Istraživanje koje je sprovela Agencija za bezbednost hrane (Food Standards Agency - FSA) je pokazalo da je broj bakterija na sisama nije uvek direktno vezan sa vidljivim nečistoćama, već da sve krave moraju biti podvrgnute propisanoj proceduri za dezinfekciju, dakle, ne samo krave sa vidljivo zaprljanim sisama/vimenima.

Temeljno pranje mora biti praćeno brisanjem dezinfekcionim peškirima koji su natopljeni sredstvima za dezinfekciju ili tretiranjem sa nekim od dozvoljenih sredstava za potapanje pre muže, koje mora biti efikasno uklonjeno pre stavljanja muznih garnitura. 

Higijena prostorija i opreme

Neophodno je stalno pranje, čišćenje i dezinfekciju prostora, a posebno muznih aparata, laktofriza i cisterni. Iako je praktično nemoguće u potpunosti ukloniti sve depozite mleka i nečistoća sa opreme za mužu, primena definisanih, pa i jednostavnih procedura za čišćenje i dezinfekciju će, uz malo napora i troškova, održavati opremu vizuelno čistom i, što je bitnije, sa niskim/prihvatljivim brojem mikroorganizama.

Broj mikroorganizama u mleku smanjuje se samo dobrom higijenom

Kako krave dele prostor i opremu za mužu, one takođe dele i patogene. Kontaminirana oprema za mužu je tada vektor za prenošenje zaraze sa obolelih na zdrave sisne četvrti ili sa obolelih na zdrave krave.

Postupak nakon muže

Takođe, bitna je smirenost muzača i blag postupak sa životinjama (ne galamiti, ne tući životinje). Sam postupak muže mora da traje neprekidno pet do osam minuta (u toku izlučivanja oksitocina). Nakon muže trebalo bi svaku sisu umočiti u rastvor dezinficijesa ili ih poprskati dezinfekcionim sredstvom. Ovo sprečava prodiranje mikroorganizama u sisni kanal u periodu između dve muže.

Kako broj dnevne muže utiče na mlečnost

Period između dve muže je kritičan za prodor mikroorganizama i razvoj patološkog procesa u mlečnoj žlezdi. Sisni kanal je neposredno nakon muže opušten i delimično otvoren, te postoji mogućnost prodora mikroorganizama iz spoljne sredine. Da bi se to sprečilo potrebno je sise odmah nakon muže dezinfikovati sredstvom koje ima sposobnost zatvaranja sisnog otvora.


Tagovi

Higijena muže Mlečno govedarstvo Higijena opreme Higijena vimena Muža Standardi EU


Autor

Dušan Knežić

Više [+]

Poljoprivrednji inženjer, novinar i lovac. Novinarstvom se bavi od 2002. godine. Moto kojim se vodi je "Usuditi se, to je cena napretka".