Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peradarstvo
  • 11.11.2018. 14:30

Kada i koliko peradi treba davati vode?

Voda je nezamenjiva u mnogim fiziološkim procesima organizma, kao komponenta krvi, učestvuje u varenju i transportu hrane i proizvoda varenja kroz digestivni trakt, učestvuje u različitim kemijskim reakcijama, prenosu i oslobađanju telesne temperature. Voda služi za formiranje jajeta, tako da sa rastom spoljašnje temperature rastu i potrebe živine za vodom.

Foto: Flickr / Kristine Teague
  • 544
  • 62
  • 0

Voda je nezamenjiva, to jest esencijalna komponenta u ishrani peradi, ali uprkos tome nije moguće precizirati kolike su potrebe tih domaćih životinja kada je riječ o vodi. Kako objašnjava savjetodavac za oblast stočarstva Kosovka Jakšić, 55%-75% ukupne mase tijela i više od 65% težine jajeta otpada na vodu. Jakšićeva dodaje da je voda nezamenjiva u mnogim fiziološkim procesima organizma: kao komponenta krvi, učestvuje u varenju i transportu hrane i proizvoda varenja kroz digestivni trakt, učestvuje u različitim kemijskim reakcijama, prenosu i oslobađanju tjelesne temperature. Voda služi za formiranje jajeta, tako da sa rastom vanjske temperature rastu i potrebe peradi za vodom.

Potrebna količina vode zavisi od mnoštva faktora

Gubitak vode preko pluća je glavni put i način za regulisanje tjelesne temperature. Zato perad znatno teže podnosi visoke temperature za razliku od većine drugih sisavaca. Istovremeno, tim se može objasniti zašto su potrebe peradi za vodom mnogo veće ljeti nego zimi. Manjak i odsustvo vode u toku samo jednog dana za posljedicu ima drastičan pad nosivosti sljedećeg ili jednog od narednih dana. Smatra se da 100 nosilja u prosjeku popije oko 15,9-18,1 litara vode, u toku jednog dana, odnosno 60-180 mililitara po grlu dnevno. Potrebna količina vode zavisi od vanjske temperature i relativne vlažnosti zraka, sastava obroka, prirasta ili nosivosti i efikasnosti resorpcije vode u bubrezima u pojedinih životinja.

Rast sadržaja proteina i soli u hrani povećeva potrebe peradi za vodom

Kosovka Jakšić navodi da perad prosječno popije dva puta više vode od količine konzumirane hrane, mada količina popijene vode u velikoj mjeri varira. Nekoliko faktora hrane utiče na konzumiranje vode i odnos voda : hrana. Rast sadržaja sirovih proteina povećava konzumiranje vode i odnos voda : hrana. Isto tako, peletiranje hrane povećava količinu konzumirane vode mada odnos voda : hrana ostaje nepromijenjen. I porast sadržaja soli u hrani, povećava konzumiranje vode.

Pri ekstremno visokim temperaturama perad pije mnogo vode

Jakšićeva naglašava da je utvrđeno da se u ishrani brojlera konzumiranje vode povećava za oko 7% za svaki 1°C iznad 21°C. Kokoške nosilje mogu dnevno da konzumiraju 150-300 litara vode na 1.000 grla, a u zavisnosti od visine temperature i drugih faktora. Preživljavanje peradi pod ekstremno toplim uslovima može se objasniti sposobnošću živine da konzumira velike količine vode, odnosno sposobnosti da koristi vodu za odstranjivanje toplote sa respiratorne površine tijela. Dokazano je, takođe, da ta sposobnost varira od jedne do druge pasmine. U ispitivanjima je potvrđeno da pri napajanju kokoški nosilja iz valova prosječno dnevno konzumiranje hrane iznosilo je 126 g, a vode 254 ml, dok je ovo pri napajanju iz nipl pojilica iznosilo 124,9 g i 166 ml.

Nagli povratak vode poslije 36-40 sati može čak izazvati "trovanje vodom"

Odsustvo vode 12 sati ili duže, ima negativan efekat na rast mlade peradi i proizvodnju jaja kod kokošaka nosilja. Međutim, odsustvo vode u trajanju od 36 ili više sati ima za posljedicu značajan porast smrtnosti mlade i odrasle živine. Nakon 36-40 sati izostajanja, povratak vode može dovesti do pojave "pijanog sindroma" ili "trovanja vodom", a što vodi do uginuća životinja. Mlade pure su naročito podložne tom stanju. Obezbjeđivanje dovoljnih količina svježe vode i njeno olakšano uzimanje pozitivno utiču na proizvodnost jaja. Voda mora biti čista i ispravna, a povremeno je potrebno obaviti kontrolu ispravnosti.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom prvenstveno podrazumijevamo uzgoj kokoši, čurki, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Perad Peradarstvo Voda Kosovka Jakšić Kokoške Pilići


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.