Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tov junadi
  • 08.08.2020. 16:30
  • Šumadijski okrug, Vrbica

Kad cena junadi više nije problem - već kome je prodati?

Sa odmaklom starošću grla i kilažom, poljoprivrednici Šumadije se boje da će izgubiti i namenjene subvencije. Kažu, od kupaca 'slabo ko dolazi', a onaj nakupac koji dođe po robu, plaća odmah, ali stočarima novac više nije prioritet.

Foto: Julijana El Omari
  • 850
  • 145
  • 0

Isti problemi vrte se godinama u govedarstvu, potvrđuju i šumadijski stočari - cena i plasman. Mnogima stoka koja je trebalo da bude prodata još pre par meseci i dalje stoji u štalama, trošeći zimsku hranu. Sa odmaklom starošću grla i kilažom, poljoprivrednici se boje da će izgubiti i namenjene subvencije. Kažu, od kupaca 'slabo ko dolazi', a onaj nakupac koji dođe po robu, plaća odmah, ali stočarima novac više nije prioritet, prenosi RTV Šumadija.

"Nije problem ni cena, kad mi ne možemo ni da prodamo stoku. Problem je što je stoka na lageru, što imamo problem sa hranom, a dolazi zima. Onu hranu koju sam spremao za zimu - trošim sad", kaže za ovu televiziju Dragan Bošković iz sela Vrbica opštine Aranđelovac koji trenutno ima oko 30 grla i obrađuje 20 ha zemlje.

Oko 1.300 tona izvezeno za Tursku

Juneće meso koje je poslednjih dana u žiži zbog apela proizvođača da nemaju gde da prodaju viškove, prema podacima PKS-a, u prvih pet meseci ove godine izvezeno je oko 2.200 tona u vrednosti od oko 10 miliona evra. Oko 1.300 tona je otišlo u Tursku za oko šest miliona evra. U istom periodu 2019. izvoz junećeg mesa bio je 740 tona, u vrednosti 2,7 miliona evra, istražuje Politika.

Nedimović: Domaća junad za Tursku kroz dve do tri nedelje

Podaci govore da smo ovoga puta izvozili kvalitetnije, rashlađeno, a ne zamrznuto meso, što je razlika u odnosu na ranije. U Kinu smo isporučili svega 320 tona zamrznutog junećeg mesa u vrednosti od 840.000 evra.

Jesenja očekivanja

Tokom poslednjih nedelja u Srbiji, beleži se slaba potražnja za mesom. Prema statističim podacima, građani godišnje prosečno troše oko 30 kilograma mesa. To je praktično polovina onoga koliko se jelo početkom 1990. godina. Kako mesari ističu, više se kupuje u gramima nego komandno. Kupci se žale da su cene previsoke, a proizvođači stoke da je otkupna cena preniska.

Oscilacije cene mesa - potrošačima skupo, proizvođačima malo

Kako smo ranije pisali, prema procenama klaničara i trgovaca u EU, kriza u ovom sektoru potrajaće sigurno do kraja septembra, kada se očekuje da će otkupna cena gveđeg mesa dostići dva do 2,20 evra žive vage. Istovremeno se očekuje i značajan skok cena junećeg mesa u Brazilu i Argentini, pa su pojedine zemlje ovih dana obustavile prodaju tovnog podmlatka upravo zbog ovih očekivanja


Tagovi

Stoka Tov junadi Goveda Plasman goveđeg mesa Plasman junadi Cena junadi Dragan Bošković PKS Mesari


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...