Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prevoz stoke
  • 23.02.2021. 18:00

Još od decembra 2.600 goveda plovi morem - izbila bolest plavog jezika

Brodovi sa govedima koji su krenuli iz Španije za Libiju mesecima plove morem i traže pristanište. Luke ih odbijaju zbog bolesti plavog jezika koja se pojavila među stokom.

Foto: Depositphotos/adwo@hotmail.com
  • 1.158
  • 138
  • 0

Više od 2.500 goveda plovi na dva broda, a polazišnu luku u Španiji napustili su još sredinom decembra prošle godine, dakle više od dva meseca. Usidreni su tek 19. februara, ali samo privremeno.

"Krenuli su prema Libiji, ali zbog izbijanja bolesti plavog jezika kod životinja nisu mogli da pristanu ni u jednoj luci", izjavila je za The Guardian, veterinarka iz Fondacije za zaštitu životinja (AWF), Maria Boada Sana, koja prati plovidbu putem mrežnih stranica.

Na brodu naziva "Elbeik" je oko 1.700 goveda, a usidren je u blizini obale Kipra. Na drugom, "Karim Alahu" je njih gotovo 900 i pristao je uz obalu Sardinije.

Portparol španskog Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i hrane rekao je da ova situacija nema nikakve veze s postupcima tamošnje administracije i da je tu zemlju brod napustio sa svim potrebnim zdravstvenim potvrdama. Dodao je da su službenici nadzirali njegovo kretanje i bili u kontaktu sa Svetskom organizacijom za zdravlje životinja (OIE) i Evropskom komisijom kako bi pronašli rešenje za nastalu situaciju. Kasnije je portparol Komisije rekao da su španske vlasti spremne da prime oba plovila nazad.

Šta rade veterinarske službe?

S obzirom na blizinu broda Karim Alah usidrenog uz italijansku obalu, Manuela Đakomini, advokat sa sedištem u Đenovi koja sarađuje s AWF-om, rekla je da je podnela zahtev italijanskom ministarstvu zdravstva tražeći hitnu veterinarsku inspekciju tog broda.

Olga Kikou, predsednica udruženja "Compassion in World Farming" (Saosećanje u svetskoj poljoprivredi), podnela je sličan zahtev kiparskim vlastima. U glavnoj veterinarskoj službi tvrde da brod nadgledaju i da će obaviti inspekciju kada se približi obali.

Kikou smatra da je prioritet da veterinari provere stanje krava i eutanaziraju one koje pate.

"Uslovi su nakon dva meseca zasigurno katastrofalni. Treba pronaći rešenje kako bi se odredili sledeći koraci za svu stoku koja se može spasiti", upozorila je.

U e-poruci Međunarodne pomorske organizacije navodi se kako je njihov krizni akcioni tim pomoraca svestan situacije i da je zabrinut za dobrobit posade, sigurnost plovidbe te stoke.

"U kontaktu smo sa dotičnim zemljama, a i našim regionalnim kancelarijama kako bi se umanjio negativan uticaj na dobrobit životinja tokom transporta i naglasila zajednička odgovornost svih uključenih u faze prevoza", izjavila je OIE.

Vreme na brodu se smatra odmorom?

Tili Mec, luksemburška evroparlamentarka koja predsedava Istražnim odborom za prevoz životinja, rekla je da je ovo još jedan skandal sa transportom ove vrste.

"Kako se može desiti da ne postoji plan za nepredviđene slučajeve poput bolesti?", upitala je i rekla kako je lutanje od luke do luke nedopustivo.

Napominje, ključni problem ove vrste transporta je to što vreme provedeno na brodu smatra odmorom stoke, a ne prevoza.

"To znači da nema ograničenja koliko sati ona može provesti na plovilima. Može trajati danima, nedeljama, čak i mesecima. Mnogi ovo smatraju pravnom anomalijom u pravilima o zaštiti životinja tokom prevoza", dodala je.

Ovaj slučaj, kaže, ponovo dokazuje da brodovi ne mogu biti plutajuća štala.

"Ovo je neprirodno i stresno za životinje. Premalo je i radnika, veliki su rizici od izbijanja bolesti zbog skučenosti, nestašice hrane i nemogućnosti pristajanja”, zaključila je.


Tagovi

Španija Stoka Brodovi Bolest plavog jezika


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.