Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sirće
  • 15.04.2021. 12:00

Jabukovo sirće: Poboljšava mlečnost krava, olakšava telenje, leči mastitis?

Ovaj napitak bogat je kalijumom, a u njemu nalazimo i fosfora, hlora, natrijuma, magnezijuma, kalcijuma, sumpora, gvožđa, fluora, silicijuma i tragova drugih minerala.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 5.066
  • 691
  • 0

Koliko je jabukovo sirće korisno i lekovito dokazuju mnoge studije. Međutim, uprkos bogatstvu aminokiselina i opštem dejstvu na životinjski organizam, skoro se i ne primenjuje u našem stočarstvu. A bogat je kalijumom, u njemu nalazimo i fosfora, hlora, natrijuma, magnezijuma, kalcijuma, sumpora, gvožđa, fluora, silicijuma i tragova drugih minerala.

Kako je davno izučavao američki lekar Deforest Klinton Džervis i opisao u svojoj knjizi "Tajne zelenih riznica prirode" (Beograd, 1983.) kalijum iz organskog jabukovog sirćeta je mnogostruko važno i blagotvorno kako za ljude, tako i za životinje.

"Međutim, to što Džervis kaže da se koristi pre svega zbog kalijuma, treba istaći da nama ne nedostaje kalijum u ishrani stoke koliko fosfora - nema ga u zemljištu, pa ga nema ni u ishrani. Ali, činjenica da ga ima i u ovom sirćetu", kaže stručnjak za stočarstvo Poljoprivredno stručne službe Jagodina Verica Lazarević i dodaje da je fosfor naročito bitan kod plodnosti krava, jer imamo problema sa sterilitetom stoke.

Kako leči sterilitet?

Upravo je na tome eksperimentisao američki lekar i to na krdu od 54 krave muzare, čiji je vlasnik bio zabrinut što 23 krave nikako ne mogu da "zanesu".

"Kod nekih od njih pokušaji semenjenja bezuspešno su ponavljani već više od jedne godine. Te su se krave pretvorile u prave trutove, uzete na stan i hranu; a sve je to ozbiljno poremetilo vlasnikov plan proizvodnje mleka", pisao je Džervis da je zato stočar i tražio njegovu pomoć.

"Predložio sam mu da uz svaki obrok od dva stočna obroka dnevno svakoj od te 23 krave daje po 50 grama jabukovog sirćeta, i to neposredno pošto se hrana stavi u jasle. Takođe, savetovao sam mu da bik predvodnik takođe dobija istu količinu uz svaki svoj obrok."

Bogato kalijumom i drugim mineralnim sastojcima, trebalo je da uslovi da se u telima krava stvore pogodni uslovi za normalan razvoj i teljenje potomstva.

Svaka od 23 krave dobijala je po 50 grama sirćeta

Lečenje krava ovom metodom počelo je 1. novembra.

"Do poslednje nedelje u februaru sve 23 krave ostale su steone, i posle normalnog vremena na svet donele snažnu, krepku telad, koja su posle pet minuta stajala na svojim nogama, a za manje od pola sata sisala na majčinom vimenu. Sva su imala gustu debelu dlaku i snažne, koščate noge." (str 30-31.)

Kako ovaj lekar dalje objašnjava, povoljno je davati gravidnim kravama uz 50 grama sirćeta i tri kapi joda (rastvoriti 5% - elementarnog joda u 1% - rastvoru kalijum jodid), najpre tri puta nedeljno od 6. meseca steonosti, a poslednjih 15 dana pred telenje svaki dan dva puta dnevno.

Jabukovo sirće blagotvorno za životinje i donosi profit

Kako smo ranije pisali, prevashodno se upotrebljava u ishrani krava - dakle, poboljšava mlečnost, olakšava teljenje, smanjuje ketoze, pomaže kod sprečavanja i lečenja bolesti papaka, a mladuncima uopšte pomaže da ojačaju kosti. A, ljudi ga uzimaju i za ishranu pasa, ovaca, živine i svinja.

Otklanja zapalenje vimena

Osim toga što pomaže prilikom začeća i lakog telenja kao i opšteg imuniteta, zapažen je povoljan rezultat i prilikom lečenja mastitisa.

Američki lekar opisuje primer krave koja je sa zapalenjem vimena dobijala jabukovo sirće dve nedelje pred telenja. Zapalenje je nestalo, mastitis izlečen, a i kad se otelila, bolest se nije vratila. Takođe, mlečnost se povećala. U slučaju ozbiljnog mastitisa, lekar preporučuje lečenje ovim napitkom najviše dva meseca. Čak 75 odsto grla se izlečilo ovom metodom, pokazale su njegove studije.

Jagodinski stručnjak, objašnjava da je ovaj napitak dobar zbog organskih kiselina koje povoljno deluje na te patogene bakterije.

Za domaće jabukovo sirće - najbolji divlji plodovi ili domaći neprskani

"Od svih sprovedenih istraživanja, jabukovo sirće se pokazalo kao veoma dobro jer uđe u ćeliju patogena i uništava njegov DNK, tako da bolest ne može dalje da se razvija."

Treba istaći da je naročito dobro zbog stvaranja niže pH vrednosti u crevnom traktu, pa je samim tim dobro je i za čoveka.

"Dakle, najbolje je da se preventivno daje kako ne bi došlo do nekih oboljenja, odnosno da se spreči razvoj bakterija. Postoji razmera 1:100, odnosno jedan litar u 100 litara vode koju treba ga davati naročito kravama, pa kad je dobra pH vrednost organizma, normalno je da se poveća i mlečnost i ojača opšte zdravlje", zaključuje Lazarevićeva.


Tagovi

Jabukovo sirće Organske kilseline Deforest Klinton Džervic Verica Lazarević Ishrana krava Mastitis Sterilitet kod krava


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃