Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticaji za ovčare
  • 03.04.2019. 07:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Konjic

Izet Trnka: Ovčarima duguju poticaje za 2018., a to nisu svi problemi

Ovčar Izet Trnka ističe kako poticaji idu samo na matično stado, a od ovčara traže da potpišu izjave kojima trebaju zadržati obilježene janjce dvije godine, a moraju ih sve obilježiti. On danas broji 300 grla ovaca, a to znači da janjce mora držati u priplodu dvije godine. Kaže, da je tako radio, sada bi imao 20.000 ovaca.

Foto: Arhiva Izeta Trnke
  • 1.321
  • 254
  • 0

Nacrt Programa poticaja za 2019. godinu objavljen je krajem prošle sedmice, točnije u petak, 29. marta, tamo pred kraj radnog vremena. O njemu će se raspravljati do ponedjeljka, 8. aprila nakon čega će Program biti upućen Vladi Federacije BiH na usvajanje. 

"Isplata poticaja će početi odmah nakon usvajanja Programa novčanih podrški na sjednici Vlade FBiH, odnosno nakon njegove objave u Službenim novinama Federacije BiH", kažu u ministarstvu poljoprivrede FBiH. 

Istovremeno, u inbox Agrokluba svako malo stižu upiti jesu li poticaji isplaćeni, kada će biti. Podsjetimo, u Udruženju poljoprivrednika FBiH planirali su i proteste, a onda odustali jer, kako nam je rekao Nedžad Bićo, predsjednik tog udruženja, to bi u ovom trenutku bio samo gubitak vremena.  

Poticaji? Nemoj vilama - pročitaj Nacrt programa i reagiraj!

No, Izet Trnka, ovčar iz Konjica kaže kako se na ovu situaciju trebalo reagirati ranije. "Čini mi se da je stanje gore iz sata u sat, da ne govorim iz godine u godinu. U mom se kraju samo u posljednjih par godina ugasilo preko 20 stada ovaca. Samo u jednoj mjesnoj zajednici, a takvo je stanje u čitavoj zemlji. Zar se nije trebalo i ranije reagirati? Mora se izvršiti pritisak na odgovorne da učine nešto, da spase poljoprivredu u zemlji. Čini mi se da jedino protestima možemo nešta promijeniti. Ali iskrenim, odlučnim i istrajnim protestima. Ne čekati zadnji sat pa u proteste", priča nam Trnka, jedan od 2.000 ovčara kojima poticaji nisu isplaćeni za čitavu 2018. godinu, a kako kaže, ovčarima u Srednjebosanskom kantonu ni za 2017. 

Izet Trnka: Da janjce držim u priplodu, sada bih imao 20.000 ovaca

Ovaj profesor pedagogije prije deset godina odlučio je vratiti se na selo i baviti ovčarstvom. Njegova je priča na početku bila svjetli primjer poljoprivrede, da bi danas, kako kaže, zbog nebrige vlasti nailazio, kao i svi drugi poljoprivredni proizvođači, na niz prepreka u svom poslu. 

Izet ističe kako poticaji idu samo na matično stado, a od ovčara traže da potpišu izjave kojima trebaju zadržati obilježene janjce dvije godine, a moraju ih sve obilježiti. On danas broji 300 grla ovaca, a to znači da janjce mora držati u priplodu dvije godine. Kaže, da je tako radio, sada bi imao 20.000 ovaca. "Šta bih s njima? Pustio ih u šumu, da ih vuk pojede ili da umru od gladi? Ja ih ne bi imao s čime hraniti", pita se Trnka koji danas ima 230 janadi, a bit će ih i 260. 

Izet Trnka danas ima 230 janadi

"Kasnije je napravljen aneks ugovora da možemo janje prodati mesaru, ali uz račun. A oni ne izdaju račune. Ako i izdaju, plaća se 10% PDV-a, a onda kada mesar proda janje, naplati još 10%. I veterinari su svjesni ovoga problema, ali su nemoćni, kao i mi. Osim toga, uvoz mesa je potpuno nekontroliran. Na tržištu je jeftino, uvozno rumunjsko meso, a mi smo prisiljeni snalaziti se na svakakve načine. Nemaš ni pijace gdje bi prodao", priča Izet koji se za ovčarstvo odlučio jer je želio živjeti od svog rada, a danas ne može prodati janje. 

Za janad mu duguju 12.000 maraka

Otrkiva kako je prošle godine vozio janad u Sarajevo. "Dao sam 120 komada, još ih nisam naplatio. Pogodili smo za 27.000 KM, duguju mi još 12.000 maraka. Pitaju me: Zašto si dao? Dao bih i opet jer ih ne mogu prehraniti", pojašnjava Izet Trnka u čijem se glasu ne čuje ogorčenost nego rezigniranost zbog čitave situacije. 

"Svi se busaju u poljoprivredu, a postali smo građani ma ni zadnjeg reda. Znam da nije bolja situacija ni u Hrvatskoj jer kontaktiram s ovčarima u raznim Facebook grupama. Znamo kako svime u društvu vlada kriminalni milje, mafija i pitam se, kada će već netko izaći na ulice i reći stop, dosta je. No, ljudi su se pomirili, kažu: Možeš raditi što god hoćeš, nećeš ništa napraviti", zaključuje u istom tonu Izet Trnka. 

I ovčari u kontroli, sve bi moglo potrajati godinama

U razgovoru smo se vratili na trenutno stanje i posao s njegovim ovcama. Kaže, sa sjetvom još nije počeo, ali zbog klime. Čekat će početak maja, mada, kako kaže, ni ne sije puno, nepuni hektar žitarica i dunum, dva povrća. No, poticaji su mu itekako korisni. 

Prirodni resursi mogli bi biti raj za razvoj ovčarstva 

"Obzirom na nekontrolisani uvoz, svaka vrsta poticajnih sredstava dobro dođe. Konkretno, kod ovčara, poticaji su iz godine u godinu sve manji. Sa 40 KM su spustili na 25 KM po grlu. Što se tiče kašnjenja, ništa neuobičajeno. Poticaji iz 2014. su isplaćeni u 2017. godini. Brine me uvedena kontrola jer će navodno i kod nas ovčara doći inspekcija. A inspektora malo, njih pet, šest. To bi moglo potrajati godinama", brine se Trnka dodavši da se poticaji koliko toliko isplate na vrijeme samo u izbornoj godini. "Mene lično troškovi prikupljanja papirologije koštaju do 1200 KM. Sve moram uraditi u skladu sa rokovima, dok obaveze prema nama "probijaju" sve rokove", kaže Izet koji od novog Programa ne očekuje ništa. Dapače,  misli da će biti sve gore i gore. 

"Šta očekivati od nezainteresiranosti nadležnih institucija za ovu vrstu proizvodnje. Rješenje svih ovih problema jedino je moguće da se uključe stručni, a ne stranački ljudi. Da se struka uključi u izradu programa, a ne politika. Da se suzbije i ograniči nekontrolisani uvoz", zaključio je Trnka. 


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Poticaji za ovčare Izet Trnka Matično stado Priplod Nekontrolirani uvoz Kontrola Ovčarstvo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...