Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koziji sirevi
  • 08.08.2020. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bečej

Iz londonskih i pariskih restorana na srpsku trpezu

Nakon što je nekoliko godina proveo u inostranstvu radeći u ugostiteljstvu, Janoš Demeter je rešio da se vrati u rodni Bečej, osnuje porodicu i okrene se poljoprivredi. I to upravo - kozarstvu.

Foto: Zorana Bogdanović
  • 181
  • 53
  • 0

Pre dve godine, Janoš je osnovao poljoprivredno gazdinstvo "Demeter" i počeo da uzgaja francuske alpske koze, a ubrzo zatim i da proizvodi sireve od kozjeg mleka. Ideja se, kaže, rodila dok je radio u elitnim restoranima i hotelima u Parizu i Londonu, gde je imao priliku da okusi različite vrste sireva. Još tada je znao da želi i sam da se bavi proizvodnjom ovih delikatesa.

"Usput sam video reportažu o kozaru iz Kumana, gde sam kasnije kupio jariće. Svidela mi se ta priča i odlučio sam da dođem kući i da se bavim uzgojem koza. Napravio sam štalu, kupio 18 jarića od Rajka Varadinca. Kasnije smo sa druge farme kupili jarca, a jariće smo hranili godinu dana nakon čega smo ih parili. Prvi jarići našeg gazdinstva na svet su došli 2019. godine i tada smo počeli prvu muznu sezonu. Mnogo dugujemo porodici Džigurski iz Bečeja, koja se inače bavi uzgojem krava", kaže Janoš Demeter iz Bečeja i dodaje da je od njih dobio mnoštvo saveta, pomoć i podršku.

Stado daje oko 55 litara mleka

Janoš danas vodi brigu o 20 muznih grla i dvadesetak jarića, koji će krajem ove godine biti spremni za parenje. Sledeće sezone planira da udvostruči proizvodnju i u potpunosti se okrene ovom poslu. Njegovo stado koza dnevno u proseku daje oko 55 litara mleka, a da bi ono bilo što kvalitetnije, važna je pravilna i izbalansirana ishrana, objašnjava mladi poljoprivrednik.

Za visok prinos mleka najvažnija je izbalansirana ishrana

"One su više za ispašu, ali mi nemamo te uslove, već ih odgajamo u štalskoj varijanti. Kupujemo im razne žitarice. Važno je da ishrana bude izbalansirana, da sadrži dovoljnu količinu proteina i energije. Od kabaste hrane dajemo im detelinu."

Po dimljenom siru najpoznatiji

Sireve je, kaže, sam naučio da pravi, a zanat je 'krao' od proverenih majstora. Isprva je isprobavao različite recepte, da bi danas svojim kupcima mogao da ponudi najkvalitetnije kozije sireve.

Pravi recept za kozji sir obezbedio im sigurno mesto na tržištu

"Prvo sam počeo da proizvodim mladi sir, koji je najjednostavniji. Kasnije sam nabavio recept za polutvrdi i dimljeni sir. To nam se mnogo svidelo i 'ispalo' je odlično. Ko god je probao, bio je zadovoljan. Dimljeni sir je postao zaštitni znak našeg gazdinstva, jer upravo ovu vrstu najviše prodajemo. Nedavno smo počeli da proizvodimo mladi, ali malo zreliji sir u maslinovom ulju sa belim lukom i raznim začinima. Prošle godine smo pravili i kefir od kozjeg mleka, ali izgleda da ljudi nisu navikli na to, iako je veoma zdravo i ukusno", objašnjava naš sagovonik. 

Svi proizvodi su napravljeni isključivo od kozjeg mleka. Osim sirila i soli ništa se ne dodaje, nikakvi aditivi.

U narednih pet godina - do 100 muznih grla

Iduće godine planira da proširi svoj proizvodni asortiman i uvrsti kiselo mleko, jogurt i još neke vrste sireva. To za sobom povlači i dodatne investicije, koje će, nada se, u narednom periodu uspeti da realizuje uz pomoć podsticaja države.

"U narednih pet godina planiramo da broj muznih grla podignemo na 100, kao i da kupimo salaš u okolini Bečeja, gde ćemo preseliti gazdinstvo i koze. U planu nam je da napravimo mini mlekaru, jer trenutno proizvode pravimo u domaćoj varijanti, u našoj kuhinji. Sledeće godine ako ćemo duplirati brojno stanje, trebaće nam mini mlekara."

U uzgoju koza videli svoju budućnost - o gradu ni ne razmišljaju!

Privilegiju da probaju i uživaju u sirevima poljoprivrednog gazdinstva "Demeter", za sada imaju samo Bečejci, budući da naš domaćin svoje proizvode izlaže i prodaje na lokalnoj gradskoj pijaci. Ipak, sigurno je da će cenjeni i zdravi delikatesi poput ovih, ubrzo pronaći put do većeg tržišta.


Tagovi

Kozji sirevi Dimljeni sirevi Kozje kiselo mleko Mladi kozji sir Janoš Demeter Kozji sir u maslinovom ulju


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]