Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana živine
  • 03.03.2020. 07:30

Ishrana živine: Preterani unos bakra može dovesti do nedostatka vitamina C

Vitamini i minerali igraju ključnu ulogu u održavanju optimalnog rasta, reprodukciji i zdravlju živine tokom svih uzgojnih faza.

Foto: Depositphotos/FrameAngel
  • 222
  • 16
  • 0

Vitamini i minerali su vrlo bitni hranjivi sastojci koji deluju na mnoge biološke i metaboličke funkcije. Oni igraju ključnu ulogu u održavanju optimalnog rasta, reprodukcijske funkcije, te zdravlju u svim područjima proizvodnje živine tokom svih uzgojnih faza.

Metaboličke funkcije vitamina i makroelemenata usko su povezane, a dobro je poznato da nedostatak svakog potrebnog sastojka ili elementa može ometati usvajanje ostalih i obrnuto. Između fizioloških učinaka hranjivih sastojaka postoje složeni odnosi.

Prekomerni unos nekih vitamina ili elemenata može dovesti do fizioloških poremećaja

Pored mnogih poznatih vitaminsko-mineralnih sinergija poput korisne veze između vitamina E i selena, svesni smo inhibicijskih učinaka nekih hranjivih sastojaka na biološku raspodelu, ali postoje i primeri vitaminsko-mineralnog antagonizma na pr. preterani unos bakra može dovesti do nedostatka vitamina C. Prekomerni unos nekih vitamina ili elemenata može dovesti do fizioloških poremećaja ili do simptoma nedostatka ili toksičnosti.

Ishrana živine do vrhunca nosivosti

Prekid u snabdevanju vitaminima ili elementima nije neuobičajan i često se može pripisati preteranom unosu nekih hranjivih sastojaka. Prekomerna potrošnja jednog može potencijalno otežati korištenje drugog osnovnog sastojka, što aditiv lako čini 'anti-vitaminom' ili 'anti-mineralom'.

Preterano osiguravanje neorganskih izvora elemenata može izazvati ekonomske štete

Praksa preteranog unosa minerala je uslovljena činjenicom da proizvođači premiksa radije u većoj meri osiguravaju neorganske izvore za koje se zna da su manje korisni, ali puno jefitniji. Iako se ovom praksom često mogu izbeći specifični simptomi nedostataka, veće doze i odstupanja rezultiraju fiziološkim poremećajima i pogoršanjem performansi.

Nažalost, ova loša praksa može biti i izvor velike ekonomske štete. Nastali fiziološki poremećaji sve su izraženiji zajedno s intenzitetom proizvodnje i mogu dovesti do posebno teškog stanja u stresnim uslovima koja se često susreću u intenzivnoj proizvodnji.

Neorganske soli narušavaju stabilnost vitamina

Naučno je dokazano da neorganske soli, koje se široko koriste u svakodnevnoj praksi proizvodnje premiksa, izuzetno narušavaju stabilnost vitamina u takvoj smeši zbog svojih snažnih oksidacijskih svojstava. Vitamini su vrlo osetljivi na njihovo fizikalno i hemijsko okruženje, a reakcije nakon oksidacije koje proizlaze iz kontakta s neorganskim solima su glavni uzroci nestabilnosti tih esencijalnih nutrijenata.

Obogatite ishranu živine belim lukom, nevenom i kantarionom

Hemijski oblici elementa koji se javljaju u tragovima, a koji se koriste u ishrani i njihova svojstva mogu imati jak uticaj na stabilnost vitamina. Najčešće korišćeni oblici neorganskih elemenata poput jona metala, sulfata, karbonata i oksida imaju izuzetno visok potencijal smanjenja oksida. U tom pogledu, skuplji organski mikronutrijenti s boljom fiziološkom iskoristivošću imaju povoljnija svojstva, ali postoje značajne razlike među njima.

Pre uzgoja pilića, posavetujte se s veterinarom ili iskusnijim uzgajivačima o tome koji premiks koristiti jer, ponekad je manje - više


Tagovi

Ishrana Ishrana živine Vitamini Minerali Bakar Vitamin C Neorganske soli


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.