Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Govedarstvo
  • 04.12.2018. 14:15

Ishrana teladi u prvim danima i nedeljama života

Prvo mleko koje tele pije posle rođenja naziva se kolostrum i ono se od normalnog mleka razlikuje po ukupnom sadržaju suve materije, proteina, laktoglobulina, mineralnih materija koji predstavljaju zaštitu teleta u prvim danima. Teletu se mora redovno davati čista i sveža voda, a na šta još treba obratiti pažnju pri ishrani pogledajte ovde.

Foto: Pixabay / Capri23auto
  • 3.052
  • 37
  • 0

Kako ističe savetodavac za oblast stočarstva diplomirani inženjer Nebojša Brajović, nakon rođenja teleta, prvi postupak koji je neophodno uraditi je da se oči, usta i nos očiste od sluzi i plodovih ovojnica. Posle toga tele treba posušiti suvom krpom ili suvom i čistom slamom. Zatim treba preseći pupčanu vrpcu i dezinfikovati je jodom, da ne bi došlo do infekcije mladog organizma. Ukoliko je teljenje proteklo bez većih problema, tele treba odvojiti u poseban boks ili ga ostaviti kraj majke ako ima dovoljno mesta i omogućiti mu najmanje 1-2 sata odmora.

Kolostrum važan za zaštitu teleta u prvim danima po rođenju

Posle odmora tele dobija prvu hranu, odnosno mleko, iz kofe ili direktno iz vimena zadajanjem. Prvo mleko se naziva kolostrum i od normalnog mleka se razlikuje po ukupnom sadržaju suve materije, proteina, laktoglobulina, mineralnih materija koji predstavljaju zaštitu teleta u prvih 5-7 dana po rođenju. Sadržaj kolostruma se brzo menja. U toku prvih 24 sata tele treba da dobije 12-15 % od telesne mase na rođenju (oko 6 kilograma kolostruma). Zbog specifičnosti građe organa za varenje kod teladi, popijeno mleko preko ezofagealnog žljeba ide direktno u sirište čija je zapremina mala i može da primi maksimalno 1-1,5 litar. Brajović napominje da napajanje treba obavljati na svakih 6 časova.

Kolostrum čisti digestivni trakt od prvog izmeta teleta

Osim zaštitne, kolostrum ima i ulogu da čisti digestivni trakt teleta od prvog izmeta, koji se naziva mekonijum. Кolostrum tele treba da dobija 5-7 dana, a nakon toga telad nastavljaju da se hrane punomasnim mlekom, svoje majke (ukoliko proizvođač ima manje krava), zbirnim mlekom (ako je farma sa više krava), ili zamenom mleka za telad. Stručnjaci preporučuju 2-3 napajanja tokom dana. Ako se koriste zamene mleka one se daju preko kofe za napajanje sa cuclom, pri čemu se vodi računa da kompletna oprema bude čista i mikrobiološki ispravna. Nivo proteina u zameni za mleko treba da bude 22% proteina.

Sveža i čista voda mora uvek biti dostupna

Starter za telad sa 18-20% proteina počinje teladima da se daje zajedno sa davanjem punomasnog mleka. Osim startera, teladima treba odezbediti i kvalitetno lucerkino seno. Cilj takvog načina ishrane je stimulisanje razvoja predželudaca i prevođenje teleta od nepreživara u prave preživare. Teladima uvek na raspolaganju treba da bude čista i sveža voda. 

Česta pojava kod teladi na početku života je proliv

U uzrastu od 6 do 8 nedelja tele konzumira 1,5-2 kilograma startera kada se zalučuje i nastavljaj da se hrani ograničeno koncentratima i senom po volji do prevođenja u višu kategoriju. Česta pojava u tom uzrastu je pojava proliva (dijareje). Do njega dolazi zbog loših ambijentalnih uslova (mali prostor, loša ventilacija, niska temperatura, loša higijena opreme), ali, takođe, i zbog nekih prehrambenih problema (izostanak kolostruma, njegova nedovoljna količina, nedostatak vitamina A, D, E i drugi faktori).


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Telad Ishrana Hrana Kolostrum Mleko Koncentrati Lucerkino seno Voda Nebojša Brajović


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.