Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mliječne krave
  • 03.11.2019. 12:00

Ishrana sjenažom povećava mliječnost kod krava

Iskustvo sa terena pokazuje da uvođenje sjenaže u ishranu krava povećava mliječnost i to 0,5 litara po jednoj četvrti vimena, po jednoj muži.

Foto: Depositphotos/hin255
  • 468
  • 38
  • 0

Često je povratna informacija presudna u opredjeljenju stočara da koriste ovu ili onu hranu za ishranu stoke. Takvo iskustvo sa terena pokazuje da uvođenje sjenaže u ishranu krava povećava mliječnost i to 0,5 litara po jednoj četvrti vimena, po jednoj muži.

Korisne osobine i način pripreme kvalitetne sjenaže

Imajući u vidu sve prednosti sjenaže u odnosu na druge vidove pripremanja stočne hrane, preporuka je da se što je moguće brže i masovnije pređe na spremanje sjenaže za ishranu stoke. Šta je to što karakteriše ovo hranivo? Prije svega, to je sadržaj vlage, koji je od 40 - 60% Kod silaže je taj procenat 60 - 70 dok je kod sijena oko 30 odsto. Sjenaža se sprema od višegodišnjih leguminoza, travno leguminoznih smesa i trava.

Kako je najbolje pripremiti sjenažu

Konkretno, priprema sjenaže odvija se tako što se prvo masa ujutro pokosi, ostavi da provene do predveče, a onda se pred kraj dana prosušena masa kupi i stavlja u objekte. Na taj način dobija se hranivo odlične hranjive vrijednosti, kod kog je većina hranjivih sastojaka sačuvana, a kvalitet odličan. Što se tiče objekta, može da se koristi i objekat za silažu. Naravno, može da se pravi i novi, ali on poskupljuje proizvodnju pa se zato preporučuje korištenje već postojećih objekata. Kada se dotjera, masa se istovari u objekat, a zatim dobro sabije gaženjem traktorima ili na drugi način, isto kao pri spremanju silaže. I ovdje je cilj stvaranje anaerobne sredine, kako se masa ne bi pokvarila i kako bi se što duže održao kvalitet hraniva. Dužina isječene biljke je oko 1,5 cm.

Izbjegavajte smrznutu silažu u obroku krava

Dosta lakše i savremenije je kupiti mašinu koja sama pakuje provenutu masu, oblaže je najlonom i automatski stvara vakuum. Tako se prave bale sjenaže teške 400 kg. One se transportuju prednjim traktorskim vilama, mogu da se lageruju bilo gdje, a mogu dugo i da traju. 

Hranjiva kao i najkvalitetnije sijeno

Ovako spremljena stočna hrana zadržava visok procenat proteina i energije. Nema krunjenja listića biljaka (a tu je najviše proteina) kao pri pravljenju sijena i nema straha od uticaja loših vremenskih prilika na kvarenje hraniva. U odnosu na silažu, sjenaža ima veću vrijednost jer je manje vlage pa je po jedinici površine više hranjivih materija. Dokazano je da sjenaža ima hranjivih materija kao najbolje spremljeno sijeno, a posao oko pravljenja sjenaže je daleko manji, što je još jedan značajan momenat koji daje prednost ovakvom načinu spremanje hrane za stoku, a to je prije svega ekonomičnost.

Čime hraniti krave u zimskom periodu?

Dobro spremljena sjenaža može dugo da zadrži kvalitet, a pravilno izuzimanje je kao kod silaže - odozgo na dole najmanje 30 centimetara dnevno. Poslije toga opet ide dobro zatvaranje mase, savjetuje diplomirani inženjer stočarstva, Go­ran Jok­sić, iz PSSS Kragujevac.


Tagovi

Prednosti sjenaže Hranjivi sastojci Ishrana krava Mliječne krave Goran Joksić

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]