Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijevoz životinja
  • 09.02.2022. 13:00

Irski stočari protiv ograničenja u prijevozu živih životinja - zašto?

Irski borci za prava životinja razočarani su preporukama Evropskog parlamenta o uvjetima prijevoza životinja. Posebno ih zabrinjava izvoz neodbijene teladi.

Foto: Animal Welfare Foundation
  • 61
  • 18
  • 0

U januaru je u Evropskom parlamentu održana rasprava o dobrobiti životinja u transportu. Preporuke o poboljšanju uvjeta su usvojene, no ima nezadovoljnih postignutim jer su mnogi amandmani odbijeni.

Vjerojatno najveće razočaranje je što zastupnici nisu podržali zahtjev za zabranom izvoza u treće zemlje. "One ne dijele standarde dobrobiti životinja kao Evropska unija i nemaju propisano ograničenje na maksimalno 24 sata putovanja morem", za Agroklub je izjavila Caroline Rowley iz udruženja Etička poljoprivreda Irske. 

Naime, na sjednici Anketnog odbora za zaštitu životinja tokom transporta, održanoj krajem 2021., usvojen je izvještaj o nedostacima i kršenju pravila Evropske unije po pitanju dobrobiti životinja. Vezano za izvoz u treće zemlje, Odbor je pozvao na usuglašen sistem certificiranja zemalja koje nisu članice Unije, s njenim standardima.

Neodbijena telad

"Irska svake godine isporučuje stoku u Libiju i Tursku, a plovila gotovo uvijek prolaze uzburkanim morem. Ponekad ih zahvate oluje", nastavlja Rowley. Irsko more i Biskajski zaljev posebno su neugodni za plovidbu.

Svi brodovi s dozvolom za prijevoz životinja u Irskoj relativno su mali što znači da se ne nose dobro s visokim valovima i jakim vjetrovima. Uvjerena je da stoka na pučini proživljava ogromnu patnju.

"Nas u Irskoj najviše brine izvoz neodbijene teladi", ističe. Izvoze se uglavnom u Španjolsku i Nizozemsku s navršenih 2-3 sedmice starosti. Tada su još ovisni o mlijeku te nemaju dobro razvijen imunološki sistem.

S obzirom na to da je Irska otok, izvoz podrazumijeva putovanja u trajanju od 18 sati i više. Kada se zbroji ukrcaj i transport do luke, kao i vrijeme do kontrolne postaje u Cherbourgu te iskrcaj, ispada da je telad bez mlijeka 24-30 sati. "Mnoge jedinke obole, neke po putu uginu", govori.

Neprihvaćeni zahtjevi

Glasanjem u Evropskom parlamentu nije prihvaćen zahtjev za zabranu transporta neodbijenih životinja mlađih od 35 dana. Nije prihvaćeno niti ograničenje na dva sata putovanja za neodbijene životinje starije od 35 dana. Da su zahtjevi prihvaćeni, to bi značilo kraj izvoza teladi iz Irske.

Umjesto toga, podržano je povećanje dobne granice za putovanje na 28 dana što nije veliki napredak. Telići stari 28 dana još nisu odbijeni i ovisni su o mlijeku. Nemaju razvijen imunološki sistem pa lako obolijevaju.

"Treba napomenuti da se izvoz teladi iz Irske odvija ilegalno budući da je granica za hranjenje koju se ne smije prijeći 19 sati. Međutim, u to vrijeme telad je "zaglavljena" u kamionima ili na brodovima", negoduje Rowley uz opasku da najranjivije životinje ne dobivaju zaštitu koju trebaju i zaslužuju.

Steone junice izvoze se iz Irske u Kazahstan što podrazumijeva posebno dugo putovanje kamionom od 10 ili 11 dana. Pauza naravno ima, ali to je i dalje strašna muka za životinje. Razočaravajuće je, kaže, što potpuna zabrana u Evropskom parlamentu nije podržana, ali pozdravlja odobrena ograničenja. 

Stoka pati

"Najgore je ono što im se događa na brodovima i u zemljama koje ih uvoze", govori. Utovar je ne zabrinjava jer je uvijek prisutan veterinar i životinje koje nisu u stanju putovati ne utovaruju se na brod. Međutim, nakon što plovilo napusti obale Irske, veterinar nije prisutan i životinje više nisu zaštićene.

Brojna su svjedočanstva o patnjama životinja tokom transporta koji se nerijetko vrši u lošim sanitarnim uvjetima. Prilikom dužih putovanja, stoka zna ležati u fekalijama, obolijeva, "kuha" se ili smrzava, bori za hranu i vodu, čak i ugiba od žeđi, gladi ili nesreća.

Stoka se prevozi u lošim sanitarnim uvjetima

Stoga je u oktobru 2020. Evropski parlament odlučio osnovati Istražni odbor za zaštitu životinja tokom prijevoza (ANIT). Njegova je zadaća istraživati navodna kršenja u primjeni prava Unije o zaštiti životinja tijekom transporta i povezanih operacija u Uniji i izvan nje.

Odbor je istraživao kako države članice provode propise i izvršava li ih Komisija na pravilan način. Istraga odbora zaključena je podnošenjem završnog izvještaja. Nakon otkrića kršenja postojećih pravila, europarlamentarci su zatražili uvođenje strožih pravila o transportu.

Privatni interesi

Stočarstvo dominira irskom poljoprivredom. Mnogi političari su također poljoprivrednici i pod utjecajem su poljoprivrednih lobističkih grupa, uvjerena je Rowley.

"Zastupnik u Evropskom parlamentu Billy Kelleher bio je član odbora ANIT i veliki je zagovornik izvoza žive stoke", navodi. Pojašnjava da se Kelleher bavi proizvodnjom mlijeka te je lako pretpostaviti njegove ciljeve.

"Nije li sukob interesa da u odboru djeluje osoba na koju bi utjecala promjena zakona?", pitaju se iz neprofitne organizacije Etička poljoprivreda Irske.

U slučaju zabrane izvoza teladi, uzgajivači mlijeka morali bi zadržati svu mladunčad na farmi do najmanje 35 dana starosti umjesto da ih izvoze s 14 dana kao sada. To bi im uzrokovalo dodatne troškove na što očito nisu spremni. 


Tagovi

Transport stoke Irska Dobrobit životinja Europska unija Neodbijena telad Izvoz u treće zemlje Prijevoz životinja Etical Farming Ireland Etička poljoprivreda Irske


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."