Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz u Kinu
  • 30.09.2021. 07:30

Irska će u Kinu izvoziti žive svinje i ovčije meso - stižu kritike

Irski ministar poljoprivrede Čarli Mekonalog je rekao kako dogovor s Kinom predstavlja važnu prekretnicu u pristupu tržištu. Ali, deo javnosti kritikuje ovu odluku.

Foto: Depositphotos/Fahroni
  • 342
  • 43
  • 0

Irska je postigla novi dogovor koji će im otvoriti put za izvoz ovčijeg mesa i priplodnih svinja u Kinu. Ali, to je izazvalo oštre kritike među pojedinim deonicima u poljoprivredi.

Dogovor, koji sledi nakon više godina pregovora objavljen je 18. septembra, a njihov ministar poljoprivrede Čarli Mekonalog kazao kako predstavlja važnu prekretnicu u pristupu tržištu.

Iako je pre početka trgovine potrebno obaviti niz tehničkih detalja, ministar je saopštio kako očekuje da će izvoz vremenom rasti, čim se kineski potrošači, kako kaže, upoznaju s kvalitetom i ukusom ovčetine irskog porekla.

U 2020. Kina je uvezla 365 hiljada tona te vrste mesa, a vrednost je procenjena na 1,47 milijardi evra. U poslednjim decenijama zbog male ponude njegova cena tamo se više nego udvostručila.

Putuju 8.000 km - gde je tu dobrobit?

Ali, nije sporan dogovor oko uvoza ovčijeg mesa nego izvoza živih životinja, tačnije priplodnih svinja. Državni ministar Martin Hejdon, koji je odgovoran za razvoj novog tržišta, opisao je taj sporazum kao priznanje irskoj istoriji uzgoja i prodaje svinja vrhunskog naučnog statusa na mnogim inostranim tržištima.

"Izvoz priplodnih svinja sa ekonomski važnim osobinama tržišna je prilika. To se dobro ogleda na uzgojnu populaciju koju su razvili naši specijalizovani proizvođači", rekao je.

Međutim, ovaj potez naišao je i na kritike, posebno nakon incidenta u februaru kada se nasukao brod koji je prevozio goveda iz Španije za Libiju pa ostao na moru gotovo tri meseca. Sada, žive životinje opet treba da krenu na put dug osam hiljada kilometara.

"To definitivno nije put prema napred. Ni za dobrobit ni klimu", komentarisala je za euractiv evropska zastupnica Zelenih i predsednica istražnog odbora za zaštitu životinja tokom transporta Tili Mec. Dodala je i da je užasnuta što irski ministar s ponosom podržava to, kako ističe, novo, apsurdno tržište.

U međuvremenu, Olga Kikou, predsednica udruženja "Compassion in World Farming" (Saosećanje u svetskoj poljoprivredi) kaže da je zabrinuta zbog tog sporazuma za koji veruje da će dovesti do problema kada je u pitanju dobrobit životinja.

"Suludo je promovisati slanje stoke na drugi kraj sveta i stvarati tržište za izvoz izvan EU-u, samo radi finansijske koristi", zaključila je dodavši da takav model razgovore o održivosti čini besmislenim jer potpuno zanemaruju pitanja životne sredine i brige o dobrobiti životinja.


Tagovi

Irska Izvoz Ovčetina Svinje Kina Dobrobit životinja


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.