Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mali farmer
  • 19.01.2019. 07:30

Ima samo 9 godina, a što uštedi, ulaže u svoje malo stado

Vrijedni i skromni dječak Amer Ibrahimović iz Pobuđa planira postati najveći farmer u svom kraju. Što god dobije za rođendan, blagdane i slične prilike, on sprema u kasicu. 

Foto: Bigstockphoto/hikrcn
  • 1.773
  • 689
  • 2

"Radije kupuje ovce nego igračke", čula sam u prolazu uvodnu rečenicu priloga TV emisije Provjereno, a nastavak koji je uslijedio, namamio je suze radosnice na oči. Amer Ibrahimović čudesno je dijete iz Pobuđa, u blizini Srebrenice, u susjednoj BiH. Ima samo devet godina i već 24 ovce, šest koza, jedno tele, mačka Brku i psa Bobija. 

Ovaj nevjerojatan dječak s jedne strane svojom djetinjom nevinošću, a s druge nevjerojatnom odgovornošću ostavlja bez daha. Njegov san je biti najveći i napoznatiji farmer na ovim prostorima. Pa tako, dok druga djeca od roditelja traže igračke i vrijeme gube igrajući igrice, on kupuje janjce. I to sa svojim novcem. Što god dobije za rođendan, blagdane i slične prilike, on sprema u kasicu. 

Amer Ibrahimović: Bit ću najveći farmer u Pobuđu

Priča kako je jednom prilikom financijski htio pomoći roditeljima, Ibrahimu i Bahiri te istresao novce iz svoje kasice. Oni su ostali u čudu jer nisu znali da on svaku marku sprema. Izbrojali su 300 maraka (oko 1.200 kuna), ali nisu ih uzeli. Tada je počela Amerova priča s ovcama. Jedna ovca košta 50 maraka (oko 200 kuna), a on ih je za početak kupio osam te othranio na bočicu. 

Njegov plan nikoga ne ostavlja ravnodušnim. "Ovo je moje herojsko Pobuđe. Ovdje ću ostati, na ovome mjestu, do kraja života. Bit ću najveći farmer u Pobuđu i Bosni", kaže devetogodišnji Amer Ibrahimović dok pokazuje prema mjestu koje bi trebalo biti njegova buduća farma.

Dječak u svemu pomaže roditeljima

Njegova obitelj živi od poljoprivrede, a Amer im u svemu pomaže. Otac priča kako cijele ljetne praznike provede s njima na polju, a čim dođe iz škole gdje je odličan učenik, odlazi svojoj stoci. Zna Amer jako dobro da mora dobro učiti kako bi bio i uspješan u poslu. Roditelji su ponosni i na njegov školski uspjeh, a još i više na njegove velike planove. "Mi ćemo malo više brinuti oko ovaca dok on ide u školu, oko stada, da bi on mogao postići sve. Ja sam presretna majka. On je izuzetno pametan, moj štediša, vrijedan, voli štediti, ne voli se puno razbacivati", govori Bahira Ibrahimović, Amerova majka.

Ovih dana je bio na školskim praznicima i u potpunosti se posvetio svome malom stadu. Naime, nakon prvih osam, dobio je ostatak novca kao donaciju, a i koze pa je stado proširio

Sam financira gradnju staje za ovce

Amer pomaže i u građevinskim radovima. Trenutno gradi staju koju sam financira. Zna da mu roditelji ne mogu priuštiti mnogo pa ništa od uobičajenih stvari koje bi jedan devetogodišnjak želio, ništa ni ne traži. A za ono što želi, brine se sam. Ne samo da želi ostvariti svoje snove, nego i osigurati da njegovi roditelji ne moraju mukotrpno raditi

Njegov otac, Ibrahim Ibrahimović priča kako im je ljetos, po velikoj vrućini pomagao oko sijena. Sjeli su malo odmoriti u hlad, a onda je Amer rekao: "Kada ja budem farmer, imat ćemo svu mehanizaciju, a vas dvoje ćete sjediti u hladu i sve samo nadgledati", riječi su koje ispunjavaju srce i tjeraju suze na oči. 

Ne boji se rada i ima viši cilj

Amer svoje ovce hrani i usput im tepa. Zove ih svojim čudima. Voli on zaigrati i nogomet, ali u blizini i nema mnogo djece pa je to rijetko. No on ne mari za to. Njive njegove obitelji i domaće životinje njemu su sve. Ovdje provodi sve školske praznike i ne razmišlja kako bi svoju rijeku zamijenio katkad za odmor na moru.

Njegovi roditelji ne traže ničiju pomoć, trude se još više kako bi svojem sinu mogli ispuniti želju, od koje su i oni zanijemili od ponosa. Teško je povjerovati da imate tako posebno i drugačije dijete koje se ne boji rada, koje ima viši cilj, nesebično i vrijedno koje može biti primjer i mnogo starijima.

Sigurni smo kako ćemo na stranicama Agrokluba još puno pisati o postignućima ovoga, sada dječaka, a budućeg velikog farmera ne samo u svom kraju nego i šire. 


Tagovi

Mali farmer Amer Ibrahimović Ovce Pobuđe Čudesno dijete


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]