Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kozarstvo Planojević
  • 01.07.2019. 10:30

Igor Planojević uzgaja 85 koza: Uspjeh je u diverzifikaciji proizvodnje

Farma trenutno broji 85 koza i 50 jaradi, uglavnom alpske rase, a glavni proizvodi ovog domaćinstva sada su mlijeko, polutvrdi i masni sir, koji se pravi od mlijeka proizvedenog na imanju.

Foto: Depositphotos/Milosz_
  • 401
  • 36
  • 0

Domaćinstvo Igora Planojevića se primarno bavilo proizvodnjom merkantilnog krompira, a u posljednje tri godine se bavi i proizvodnjom kozjeg mlijeka i sireva. Farma trenutno broji 85 koza i 50 jaradi, uglavnom alpske rase.

Glavni proizvodi ovog domaćinstva sada su mlijeko, polutvrdi i masni sir, koji se pravi od mlijeka proizvedenog na imanju. Proizvodnja, pakovanje i čuvanje proizvoda se trenutno odvija u skromnim uslovima, ali je u planu proširenje proizvodnje. Ovi proizvodi se dobro realizuju na tržištu, pa je proširenje i modernizacija proizvodnje sasvim logičan korak za ovo domaćinstvo. Pored povećanja proizvedenih količina, u planu je i izgradnja novog objekta za proizvodnju i pakovanje sira.

Farmu su posjetili predstavnici Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi (PJ Sokolac), piše Srđan Kostić za PSSRS.

Konzumacija domaćih proizvoda kroz seoski turizam

Vlasnik farme, Igor, smatra da je diverzifikacija proizvodnje i aktivnosti na gazdinstvu pravi način za uspjeh. U narednom periodu planiraju da, u sklopu gazdinstva, ponude i mogućnost konzumacije domaćih proizvoda kroz seoski turizam. Ova dodatna aktivnost na gazdinstvu omogućila bi razvoj seoskog turizma, a istovremeno bi otvorila nova tržišta za domaće proizvode.

"Pašnjaci u Borikama su idealni za uzgajanje koza. Ovdje nema industrije i drugih zagađivača, a bogati pašnjaci su razlog što koze daju mlijeko izuzetnog kvaliteta. Za koze sam se odlučio jer je veliki broj pašnjaka zarastao i nisu pogodni za uzgajanje ovaca i krava. Takvi pašnjaci su se pokazali odlični za koze. Od početnih 35 umatičenih grla rase alpina planiram proširiti farmu na 300 jedinki i zbog toga ostavljam ženska grla za dalju reprodukciju. Potražnja za sirevima i jarićima stalno raste što je rezultiralo povećanjem broja grla na farmi", objašnjava Igor Planojević.

Veliku korist za svoje gazdinstvo vlasnici vide u pridruživanju klasteru "SRP" koji je nedavno osnovan, što će ovim proizvođačima pomoći u razvoju poslovnih aktivnosti. Šansu za povećanje konkurentnosti na tržištu ovi proizvođači vide i u tekućem projektu IFAD-a koji implementira Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodorivrede gdje bi kao proizvođači mogli da budu korisnici start ap paketa.


Povezana stočna vrsta

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze spadaju među najstarije pripitomljene pasmine životinja koje su od davnina služile čovjeku i davale mu visokovrijedne proizvode poput mesa, mlijeka, kože, dlake i gnoja.... Više [+]

Tagovi

Igor Planojević Kozarstvo Kozje mlijeko Seoski turizam


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.