Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje u stočarstvu
  • 16.09.2021. 07:30
  • Nemačka

I nemački stočari na kolenima - protesti širom zemlje

Krajnje je vreme za promenu smera - moto je udruženja nemačkih mlekara koja zbog niskih otkupnih cena i sve većih troškova organizuje proteste. Nezadovoljni su i uzgajivači svinja.

Foto: Facebook/Bundesverband Deutscher Milchviehhalter e.V.
  • 114
  • 33
  • 0

Savezno udruženje nemačkih mlekara (BDM) započelo je protestnu kampanju po čitavoj zemlji kako bi ukazali na sramotno niske otkupne cene mleka. Od 13. do 24. septembra organizuju akciju pod motom:

"Krajnje je vreme za promenu smera!" i "Naše mleko - naše tržište - naša budućnost!"

Protest je počeo u Vojrzburgu gde su farmeri došli sa oko 100 traktora, piše top agrar. Zajedno s poljoprivrednicima iz organizacije "Land schafft Verbindung" (Zemlja stvara vezu) blokirali su put na prilazu do Bavarske mlečne industrije (BMI).

"Ekonomska situacija stočarskih farmi je dramatična. Došlo je do ogromnog povećanja troškova na gotovo svim nivoima proizvodnje. Nepoznavanje prerađivačkog sektora i neaktivnosti savezne vlade koja je još uvek na funkciji postaju nepodnošljivi", poručili su u svom saopštenju nemački stočari. 

Kako ističu, dok je sve više farmi prisiljeno zatvoriti svoja vrata, prerađivači i dalje imaju veliku zaradu. Rešenja vide u stvaranju pravnih uslova kojima bi se ojačale farme.

"Loš položaj poljoprivrednika na tržištu sprečava ih da ostvare svoje legitimne zahteve za plaćanjem koji im omogućuje poslovanje u budućnosti", navode uz komentar kako takvo stanje omogućuje i promoviše trenutna agrarna politika zemlje.

"Vodeći prerađivači već su najavili snižavanje cena mleka", upozorio je predsednik BDM-a, Stefan Man dodavši da je to apsolutno nedopustivo te da jasno pokazuje koliko je velika razlika u tržišnoj moći u sektoru mlečnih proizvoda.

Teška situacija i u svinjarstvu

Napomenuo je da su osim uzgajivača mlečnih krava posebno pogođeni i svinjari koji su više nego uzdrmani padom cena svinja.

"To je kao na bokserskom meču. Dolaze pesnice sa svih strana", slikovito je za agrarheute opisao situaciju u ovom sektoru jedan stočar. Takođe, jedan je svinjar iz Bavarske rekao da ne planira da nastavi uzgoj i da traži drugi posao.

"Sa hiljadu krmača nismo jedan od malih uzgajivača, ali ako se ovako nastavi i mi ćemo krajem godine zatvoriti svoju farmu. Psihički to više ne mogu da podnesu, trenutno ne vidim ništa dobro u stočarstvu", požalio se jedan farmer. Kaže kako je u zadnjih 10 godina uložio oko tri miliona evra u svoju farmu koja poštuje dobrobit životinja. 

Situacija u stočarstvu neodrživa - predložene hitne mere

Međutim, oni koji se uz stočarstvo bave i ratarstvom još uvek preživljavaju zahvaljujući dobrim cenama koje su žitarice postigle na tržištu. A ima i onih koji misle pozitivno i nadaju se da će ispunjenjem standarda dobrobiti postići više cene.


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Nemačka Protesti Stočarstvo BDM Niske cene Mleko Svinjarstvo Otkupne cene


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.