Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Influenca ptica
  • 08.12.2021. 10:00

Hrvatska uvela stroge mere zbog ptičjeg gripa - živina mora biti zatvorena

Bolest je potvrđena i u drugim evropskim zemljama kod populacije divljih ptica i kod domaće živine pa je s obzirom na migracije divljih ptica velika verovatnost njenog daljeg širenja.

Foto: Depositphotos/monticello
  • 106
  • 9
  • 0

Zbog pojave visoko patogene influence ptica (VPIP), u celoj Republici Hrvatskoj, osim sprovođenja higijenskih i biosigurnosnih mera, obavezno je držanje sve živine i ptica u zatočeništvu u zatvorenim kokošincima kako bi se sprečio svaki kontakt sa divljim pticama, navodi resorno ministarstvo.

Kako su saopštili, na snagu su 5. decembra stupile stroge preventivne mere i mole držaoce živine i ptica u zatočeništvu da se pridržavaju svih odredbi Naredbe kako bi se sprečila dalja pojava bolesti u domaćim uzgojima živine kao i širenje ove bolesti i time smanjili mogući veliki gubici u živinarstvu i poljoprivredi generalno.

Kako navode, patke i guske moraju da se drže odvojeno od ostale živine. Onima u zatočeništvu hrana i voda za piće može se davati isključivo u zatvorenom prostoru tako da je kontinuirano zaštićena od divljih ptica pa se ne smeju koristiti spoljne posude za vodu.

Novi slučajevi ptičjeg gripa u Hrvatskoj

Virus influence ptica, podtip H5N1, za sada je potvrđen samo na jednom gazdinstvu kod životinja u središnjem delu države, dok je kod divljih ptica potvrđen na lokacijama u središnjoj, severnoj oblasti i dalmatinskom delu, zbog čega je Naredbom određena i sprovođenje biosigurnosnih mera u lovu na pernatu divljač od strane lovaca.

Bolest je potvrđena i u drugim evropskim zemljama i kod populacije divljih ptica i kod domaće živine pa je s obzirom na migracije divljih ptica velika verovatnost njenog daljeg širenja.


Tagovi

Ptičji grip Mere zaštite Živina Virus Širenje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.