Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uskoro sastanak
  • 08.03.2022. 10:00

Hoće li se mljekari izboriti za višu cijenu mlijeka - dobijaju junice?

U Udruženju poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS kažu da je trenutna otkupna cijena preniska te da ih dovela na rub rentabiliteta

Foto: Depositphotos/budabar
  • 605
  • 135
  • 0

Otkupna cijena mlijeka u Republici Srpskoj mogla bi biti povećana, što bi donekle značilo i spas proizvođača. Upravo će to biti tema sastanka otkupljivača, trgovaca i proizvođača mlijeka koji će u narednim danima sazvati ministar poljoprivrede tog bh. entiteta Boris Pašalić.

Jedan je ovo od zaključaka jučerašnjeg sastanka mljekara s resornim ministrom, na kojem je razgovarano o problemima u ovom sektoru, od kojih su najozbiljniji rast cijene repromaterijala i poskupljenje goriva i đubriva. U Udruženju poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS kažu da je trenutna otkupna cijena preniska te da ih dovela na rub rentabiliteta.

Za deset godina sve poskupilo, osim mlijeka (Foto: Maja C.C.)

"Otkupna cijena mlijeka je 2012. bila 80 feninga po litru, sad je ispod 0,70 KM. Za deset godina sve je poskupilo. Ministar će organizirati sastanak da se iznađe rješenje. Oni moraju da iznađu sredstva, pa i da se odreknu dijela dohotka koji uzimaju kako bi se namirili mljekari", rekao je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja mljekara RS.

Ograničeno sipanje dizela

Prema njegovim riječima, veliki problem i cijena goriva, a od ministra su dobili obećanje da će pokušati utjecati na razmatranje uvođenja plavog dizela na nivou BiH. Istakao je i kako je otežano snabdijevanje regresiranim gorivom zbog ograničenja na pumpama.

"Ne dozvoljavaju nam da sipamo, može samo 100 litara u traktor. Znači ja bih trebao, traktor koji troši 600 litara dotjerati i ostaviti na pumpi da se puni šest dana i onda sedmi dan vratiti, što je nemoguće, ministar je obećao da će iznaći mogućnosti kako ćemo nabaviti naftu", dodao je Usorac.

Nabavka junica

Do sada je bezbijeđena redovna premija za proizvođače mlijeka, ali to nije dovoljno kaže ministar Pašalić. U narednim danima, očekuje se da budu završeni pravilnici kako bi započeo proces nabavke 1.200 junica.

Poskupljenja teško pogodila stočare - rast će i cijene mesa

"Već u petak ćemo sa 'Mlijeko produktom' iz Kozarske Dubice potpisati sporazum, a već nakon objave našeg pravilnika, krenuti s tim poslom. Sličnu aktivnost imamo s mljekarom 'Pađeni' i to će sigurno biti veliki podstrek za proizvođače, kada zanove svoja stada", rekao je Pašalić
 


Tagovi

Mlijeko Mljekarstvo Vladimir Usorac Mljekari Plavi dizel Boris Pašalić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.