Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oplodnja krava
  • 20.06.2022. 10:00
  • Pčinjski okrug, Vranje

Greške pri osemenjavanju krava - na šta treba obratiti pažnju?

Oplodnja krava se može uraditi u svako doba godine, ali samo u periodu kada je krava u polnom žaru - estrusu.

Foto: Depositphotos/xtrekx (ilustracija)
  • 3.033
  • 459
  • 1

Sve učestaliji problem govedarske proizvodnje je i neplodnost krava, prouzrokovana raznim faktorima među kojima su najdominantnije greške pri osemenjavanju koje povećavaju međutelidbeni interval i smanjuju plodnost krava, što direktno utiče na ekonomičnost proizvodnje. Najzastupljenije greške pri osemenjavanju su kasno ili prerano osemenjavanje, propuštanje ili pogrešno osemenjavanje, osemenjavanje nekvalitetnim, slabo pokretnim semenom, osemenjavanje suviše mladih nerazvijenih i starih životinja.

Oplodnja krava se, prema rečima savetodavca za stočarstvo u vranjskoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi Srđana Zafirovića, može uraditi u svako doba godine, ali samo u periodu kada je krava u polnom žaru - estrusu. Polni žar se javlja sa nastupom polne zrelosti i ponavlja se u pravilnim razmacima od oko 21 dan.

Kako prepoznati znake?

Polni žar se kod krava ispoljava određenim ponašanjem. Na početku estrusa krava obično postaje živahna, nemirna, riče, a ako je na paši ili ispustu zaskače druga grla (aktivna faza), zatim se umiri i dopušta da se zaskoči (pasivna faza).

Polni žar se kod krava ispoljava određenim ponašanjem (foto: G. Nastić)

U toku polnog žara krave slabije jedu i smanjuju količinu mleka, kao i sadržaj mlečne masti. Stidnica je izrazito crvena, otečena i iz nje se luči bistra staklasto providna sluz bez ikakvih primesa. U drugoj polovini sluz se zamućuje i to je znak da je nastupilo idealno vreme za oplodnju bilo osemenjavanjem ili prirodnim pripustom. Pojava tragova krvi u sluzi je znak prestanka gonjenja - traženja (crveni iscedak). U slučaju da se u sluzi primeti gnoj ili prljavo žuta boja, onda je došlo do oboljenja materice.

"Pravovremeno otkrivanje estrusa je veoma bitno za razmnožavanje goveda, jer uspeh osemenjavanja odnosno procenat osemenjenosti umnogome zavisi od pravog momenta", ističe Zafirović i naglašava da je zbog toga veoma bitno da sam odgajivač obrati pažnju na ponašanje krava.

"Grla treba kontrolisati svakodnevno ujutro i predveče, posmatrajući da li ima sluzni iscedak i da li je stidnica crvena i nabrekla. Za utvrđivanje polnog žara danas na savremenim farmama se koriste i specijalni detektori. Teže otkrivanje polnog žara je kod debelih krava i onih sa većom proizvodnjom mleka, kod kojih je ispoljeno - tiho gonjenje."

Bitan svaki momenat osemenjavanja

Prema njegovom mišljenju, najpovoljnijii moment za osemenjavanje je druga polovina polnog žara, koje treba uraditi 10 - 24 sata (12 do 18) posle prvih znakova. Zbog toga se najčešće praktikuje inseminacija grla posle podne kod kojih je estrus bio očigledan ujutru ili prepodne ako je polni žar uočen prethodnog popodneva. Deponovanje semena treba da se obavi u cerviks, ispred njegovog otvora prema materici. Samo ubrizgavanje semena ne sme biti naglo da ne bi došlo do oštećenja spermatozoida.

Grla treba kontrolisati svakodnevno ujutro i predveče, savetuje Zafirović

"Krave bez zdravstvenih problema i s malim gubitkom telesne mase u periodu po teljenju treba da se osemenjavaju već sa 40 do 50 dana nakon teljenja”, preporučuje Zafirović.

Međutim, bolesti i veliki gubitak težine grla u ranoj fazi laktacije - dnevni gubitak telesne mase veći od 1,5 kg u prvih 60 do 80 dana po teljenju, vode lošijem kvalitetu folikula i zbog toga veoma niskom stepenu oplodnje pri ranijem osemenjavanju takvih krava. Njih treba uzeti u postupak osemenjavanja znatno kasnije, nekad i do 100 dana po telenju, dok potpuno ne ozdrave i sa boljim konzumiranjem hrane proizvedu dobre folikule.


Tagovi

Osemenjavanje krava Srđan Zafirović Estrus Telenje Graviditet


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta