Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Miratorg
  • 20.01.2021. 07:30

Gradi se najveća evropska klanica svinja - u Rusiji

U zapadnom delu Rusije se gradi klanica u kojoj kompanija "Miratorg" planira da preradi 4,5 miliona svinja godišnje.

Foto: Depositphotos/nelyninell
  • 696
  • 181
  • 0

Radovi na izgradnji najvećeg evropskog kompleksa za proizvodnju svinjskog mesa bliže se kraju. Reč je o investiciji jednog od najvećih ruskih proizvođača svinja - "Miratorg"-u. Grade ga u regiji Kursk, u zapadnom delu te zemlje, nešto više od 100 kilometara od granice s Ukrajinom.

"Preradiće meso 4,5 miliona grla godišnje", rekao je Roman Starovojt, guverner Kurske oblasti. Međutim, investitorima ne ide baš sve po planu kada su u pitanju izdaci za gradnju. Kako piše pigprogress, isprva su očekivali da će izgradnja koštati 68 biliona rubalja (gotovo 760 milijardi evra), a kasnije se iznos popeo na čak 96 biliona rubalja (oko 1,07 biliona evra).

S prvom fazom rada na postrojenju za preradu koje je od samog grada Kurska udaljeno 30-ak kilometara, započelo se prošle godine dok se u ovoj očekuje linija za klanje i rezanje mesa.

Godišnje 7,7 miliona grla

Cilj strategije ove kompanije je da obrade meso 7,7 miliona grla godišnje, a uz klanicu uspostaviti i proizvodnju žitarica za krmne smeše. U toj će ruskoj regiji biti izgrađeni novi kompleksi svinjarskih farmi, a plan im je godišnja proizvodnja i prerada 503.000 tona te vrste mesa. Kako napominju, koristiće moderne tehnologije koje će im pomoći u kontroli troškova, ali i garantovati manji uticaj na okolinu i klimu.

Krajem decembra prošle godine "Miratorg" je izvestio o izbijanju afričke svinjske kuge (ASK) na jednoj od svojih farmi. Ali, kasnije nisu objavili koliko su životinja morali da usmrte i da li je izbijanje bolesti uticalo na njihov lanac snabdevanja. To je peto zabeleženo izbijanje ASK-a u toj regiji u roku od dva meseca, što je stavlja u visoko rizično područje od novih zaraza.

Sredinom novembra u tom delu Rusije epidemija je pogodila farmu kompanije "Reut" gde su morali da eutaniziraju 20.000 ovih životinja. Bilo je to jedno od najvećih razmera zaraze zabeleženih u toj zemlji tokom prošle godine. Smatra se da je od tada bolest počela da se širi u zapadnoj regiji. 

Najveća farma koza

U slučaju "Miratorg"-a ne očekuju se ozbiljne posledice iako bi situacija s ovim virusom mogla da uspori razvojne planove kompanije i poremeti trgovinske odnose.

Podsetimo, u Rusiji se gradi i farma koza koja će odneti titulu najveće u toj zemlji. Na njoj će se uzgajati 20.000 ovih životinja i to za proizvodnju mleka, a projekat je procenjen na oko 50 miliona evra.


Tagovi

Rusija Klanica Evropa Miratorg Najveća


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u