Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 17.06.2020. 13:40
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Johova

Godišnje proizvede oko milion litara mlijeka uz poštovanje svih propisanih mjera

Proizvodnja mlijeka na ovom gazdinstvu, na godišnjem nivou iznosi skoro milion litara mlijeka. Savremeni koncept uzgoja podrazumijeva kompletan tehnološki proces koji je kompjuterizovan.

Foto: Gordana Vila
  • 446
  • 108
  • 0

Domaći mljekari do danas su prošli brojna iskušenja pa su tako spremno dočekali i poslednji izazov - pandemiju virusa korona. Proizvodnja mlijeka i bez pandemije zahtijeva besprijekorno sprovođenje higijenskih mjera, a u ovom slučaju, mjere dezinfekcije su dodatno pojačane.

Ovu vanrednu situaciju spremno je dočekao i proizvođač, Milorad Arsenić iz dubičkog sela Johova, koji na porodičnoj farmi ima stotinu muznih grla. Mjesečno firmi "Mlijekoprodukt" isporuči oko 80.000 litara mlijeka. Kaže, na njegovoj farmi, odmah su, s pojavom virusa, ozbiljno pristupili sprovođenju svih propisanih mjera, tako da nema bojazni za potrošače.

"Mi smo od samog početka pratili preporuke nadležnih institucija. Izuzetno smo ozbiljno shvatili novonastalu situaciju, preduzeli sve propisane mjere, ograničili ulazak na farmu, radnike dodatno usmjerili na obaveznu dezinfekciju, iako se kod nas takva preventiva poštuje uvijek", kaže ovaj farmer.

Pandemija nije ugrozila proizvodnju

Bez obzira na novonastalu situaciju, otkup mlijeka nije stao, već protiče bez problema.

"Mojoj porodici, ova proizvodnja je osnovni izvor prihoda, tako da vodimo računa o svemu, posebno sada. Otkup se odvija nesmetano, kao i isplata pa smo mi zadovoljni", navodi Arsenić.

Nakon dvije decenije utrostručili broj grla

Ističe da je njegova porodica ozbiljnu proizvodnju mlijeka počela prije dvije decenije s 30 muznih grla. Danas je taj broj utrostručen. Uzgajaju Holštajn pasminu. Za potrebe gazdinstva gaje takođe i soju, kukuruz, uljanu repicu.

Savremeni kocept uzgoja

Proizvodnja mlijeka na ovom gazdinstvu, na godišnjem nivou iznosi skoro milion litara mlijeka. Savremeni koncept uzgoja podrazumijeva kompletan tehnološki proces koji je kompjuterizovan i digitalizovan sa savremenom štalom, kojom upravlja robot. Muzna grla slobodno se kreću i samostalno idu na mužu, zasnovanu na mehanizaciji.

Proizvodnja mlijeka u punom obimu, stižu i nove investicije

"Životinje imaju slobodan pristup mužnji i to je proces koji traje konstantno i danju i noću. Nisu vezane, kreću se slobodno. Poseban akcenat odnosi se na njihov nadzor. O svemu se vodi računa, higijeni, zdravlju stoke, a samim tim ovi faktori utiču i na kvalitet mlijeka", priča ovaj dubički mljekar.

Kupujte domaće, preporuka je svim potrošačima, kako bi uz pomoć stanovništva opstali naši poljoprivredni proizvođači, a među njima i farmeri, poput ove vrijedne porodice.


Fotoprilog


Tagovi

Domaći mljekari Milorad Arsenić Otkup mlijeka Izvor prihoda Muzna grla Savremeni koncept uzgoja Proizvodnja mlijeka Zdravlje stoke Poljoprivredni proizvođači Farmeri


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.