Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autohtone rase
  • 26.04.2020. 13:30

Gatačko govedo isplativo za uzgoj?

Baveći se uzgojem goveda i prodajom odgojene junadi, mogu se postići dobri rezultati u proizvodnji i ostvariti zadovljavajući prihodi.

Foto: Julijana El Omari (ilustracija)
  • 1.077
  • 45
  • 0

Da se uzgojem goveda mogu uspješno baviti i žene, dokazuje primjer Milosavke Ćočkalo iz sela Šibovi, u okolini Mrkonjić Grada. Ova vrijedna domaćica uspješno se bavi stočarstvom više od dvadeset godina. Njeno domaćinstvo nalazi na nadmorskoj visini od oko 1.000 metara, na planini Lisini. 

U sistemu uzgoja krava - tele, ima 36 krava rase simental, limuzin i gatačko govedo i svake godine uzgoji ženska priplodna grla, kako bi se mogao izvršiti remont stada u odgovarajućem vremenskom razdoblju. 

Autohtona rasa dobrih proizvodnih osobina

Gatačko govedo je naša autohtona rasa. Nastala je ukrštanjem buše i sive alpske rase goveda u Gacku. Grla su prilagođena na suroviju klimu, koja je zastupljena u planinskim područjima. Daje minimalnu količinu mlijeka u proizvodnji u prosjeku od 4.000kg u toku laktacije. Podmladak koji daju je takođe izuzetno otporan i zdrav.

Autohtono Gatačko govedo je blago bh baštine

Junice koje se uzgoje, prvi put ulaze u priplod u periodu sa 14 do 19 mjeseci, što je uslovljeno tjelesnom masom koju su dostigle. Po nekom pravilu, ona bi trebalo da iznosi više od 70 odsto mase odraslih krava, a koja je u intervalu 450 do 600 kilograma. Ovu težinu dostižu u starosnom dobu od pet godina, navode u PSSRS

Optimalni rezultati u tovu

U cilju poboljšanja genetičkog potencijala stada, ali i boljeg prirasta u uzgoju teladi, Milosavka je prije tri godine kupila šest ženskih i jedno muško tele. Telad su rase limuzin. Inače, ova rasa je francuska, za tov. Njene karakteristike su lako teljenje tako da je kod krava koje se prvi put tele, procenat javljanja teških teljenja, manji od 5%. 

U tovu se postižu odgovarajući rezultati. Kod dnevnog tova prirast je oko 1.200 gr/dan, ako im je ishrana intenzivna. Kada je on u razdoblju od 12 do 14 mjeseci, dostižu masu od oko 500 kilograma. 

Uzgoj simentalaca: Koje ciljeve treba ispuniti?

Kada je riječ o randmanu klanja, on se kreće u intervalu od 65 do 70%. Meso ove rase je veoma ukusno, sa pravilnim rasporedom masti  između mišićnih vlakana. Limuzin rasa je takođe pogodna i za ukrštanje sa drugim rasama, baš zbog svoje osobine lakog teljenja. Tako da je moguće kombinovanje sa mliječnim govedima. 

Uzgoj goveda kao izvor zarade

U vegetacijskom periodu, ishrana bi trebalo da bude na pašnjacima, pri tom poželjno je da telad zajedno sa majkama budu na pašnjacima. Tom prilikom će pored zelene mase na ispaši, konzumirati i majčino mlijeko. S obzirom na sve navedene karakteristike, zdravstveno stanje grla je kroz vrijeme zadovoljavajuće, kao i ostvareni dnevni prirasti. 

Baveći se uzgojem goveda i prodajom odgojene junadi, ova vrijedna žena i samohrana majka troje djece ima izvor zarade, kojim izdržava i školuje svoju djecu. 


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vrijeme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Autohtona rasa Gatačko govedo Milosavka Ćočkalo Limuzin rasa Genetički potencijal Priplod junica Tov junadi Intenzivna ishrana Randman klanja Odgojena junad


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.