Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićena oznaka
  • 11.10.2022. 18:00

Galicijska govedina dobila zaštićenu oznaku - od kojih pasmina se dobija?

Zahvaljujući posebnom načinu ishrane nastaje meso prožeto masnoćom, jedinstvenih karakteristika i kvaliteta - mekano i sočno.

Foto: Facebook/Vaca Gallega / Buey Gallego
  • 155
  • 10
  • 0

Evropska komisija je odobrila novu zaštićenu geografsku oznaku za špansku Vaca Gallega - Buey Gallego govedinu.

Da bi dobili oznaku, životinje moraju biti odgajane u Galiciji, pokrajini na severozapadu Španije, a reč je o rasama Blonde de Galicia, Brunes de Asturiana de los Valles, Limousine, Blonde d'Aquitaine, Frisonne i Brune des Alpes, bilo da su čistokrvne ili od goveda nastalih međusobnim ukrštanjem. Teljenje, uzgoj, tov, klanje i sečenje mesa mora da se odvija u definisanom geografskom području.

Zahvaljujući posebnom načinu ishrane nastaje meso prožeto masnoćom, jedinstvenih karakteristika i kvaliteta - mekano i sočno.

Na području Galicije mogu se pohvaliti stočarstvom od praistorijskog doba. Proizvodnja se bazira na malim porodičnim farmama koje su zadržale simbiotski odnos između stoke, zemlje i ljudi.

Sveža govedina jedinstvenog kvaliteta

Na osnovu pola, starosti i sistema proizvodnje pravi se razlika u mesu ženki i mužjaka. Krave se moraju oteliti barem jednom pre klanja. Njihovo meso se odlikuje crvenom do boje trešnje, a mramorisano je tankim prugama. Masnoća je kremasto-bele do žuto-bele boje, čvrste teksture. Mužjaci moraju biti kastrirani pre nego što napune godinu dana i stariji su od 48 meseci prilikom klanja. Njihovo meso je crvene do ljubičastocrvene boje, s takođe izraženom mramornošću. Masnoća je svetlija nego u mesu krava, biserno-bele do žute boje, čvrste teksture i čvrstih vlakana na dodir.

Meso ima miris životinjske masti. Sadržaj intramuskularne masti u trupovima je veći od 5,6 odsto. To mu daje nežnost, sočnost i karakterističan dugotrajan ukus mesa s blago kiselom notom.

Sadržaj intramuskularne masti u trupovima je veći od 5,6 odsto

Zaštićenu geografsku oznaku imaju samo trupovi, četvrtine, lungić i ostali komadi namenjeni za filetiranje i za prodaju u svežem stanju. Zamrznuti proizvodi gube oznaku.

Hrana s galicijskog područja

Na ovom području goveda se uzgajaju u mešovitom sistemu. Ispaša i ishrana na travi i žitaricama se smenjuju sa konzervisanom stočnom hranom kao što je silaža i seno koje su dopunjene zrnom, krompirom, repom, slamom i krmnom smesom. To obezbeđuje iskorištavanje raspoloživih prehrambenih resursa i viškove useva

Većina korišćene stočne hrane mora dolaziti sa samog gazdinstva, a najmanje 80 odsto iz geografskog područja obuhvaćenog zaštićenog geografskom oznakom. Zabranjena je upotreba proizvoda koji bi mogli ometati normalan rast krava i junadi, kao i korišćenje recikliranih nusproizvoda životinjskog porekla.


Foto prilog


Tagovi

Evropska komisija Zaštićena geografska oznaka Vaca Gallega – Buey Gallego Sveže meso


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.