Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrazložena inicijativa
  • 08.12.2022. 16:00

Farmeri stigli do Predsjedništva BiH: Poljoprivrednike osloboditi akciza na gorivo

Predsjedništvu BiH su predali i dokument pod nazivom "Obrazloženje za uvođenje plavog dizela" u kojem je detaljnije pojašnjena pozicija bh. poljoprivrednika

Foto: Mljekari RS
  • 320
  • 111
  • 0

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac i stručni saradnik za projekte dr Miljan Erbez sastali su se danas sa savjetnicima članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mirzom Kršom i Irenom Lukajić-Koricom. Kako je saopćeno, razgovarano je o inicijativi za uvođenje plavog dizela.

"Ova naša inicijativa je zaista bitna, a posebno u trenucima kada je došlo do zaista enormnog skoka cijena svih prehrambenih namirnica. Zajedno možemo olakšati život svim stanovnicima u BiH, te napraviti bitan korak u procesu EU integracija", saopćeno je iz ovog udruženja.

Istaknuli su i kako poljoprivrednici, nažalost, sada spadaju u ugroženu grupu ljudi, ne samo ekonomski nego i socijalno su sve više izopšteni iz standardnih društvenih tokova. S tim u vezi, zatražili su da se poljoprivrednici BiH oslobode plaćanja akciza na gorivo, kao i naknada za autoputeve i puteve, jer ih i ne koriste.

"Prema procjenama našeg Udruženja, na nivou BiH bi to bilo negdje oko 20-25 miliona litara goriva godišnje, odnosno između 14 i 17,5 miliona KM koje bi se država morala odreći, ali bi kroz konkurentniju poljoprivredu i smanjenu zavisnost od uvoza hrane mnogo više dobili. To nije mnogo uvažavajući rast naplate prihoda u ovoj godini, koliko je bitno da očuvamo selo", naveli su.

Predsjedništvu BiH su predali i dokument pod nazivom "Obrazloženje za uvođenje plavog dizela" u kojem je detaljnije pojašnjena pozicija bh. poljoprivrednika i prikazan skok najznačajnijih inputa mljekarske i generalno stočarske proizvodnje. Sastanku je prethodio dopis s ovom inicijativom i čestitka koju su mljekari prošlog mjeseca uputili novoizabranim članovima tročlanog državnog predsjedništva.

Farmeri pisali Predsjedništvu BiH: Situacija je srceparajuća

"Ovim putem želimo da iskreno zahvalimo članovima kabineta Cvijanović (Željke, op.a.) i Bećirovića (Denisa, op.a.) na izdvojenom vremenu i volji da nas saslušaju. Bitno je da svi zajedno radimo na pitanjima od opšteg značaja, posebno u trenucima kada se globalni lanac snabdijevanja hranom raspada", saopćili su mljekari i istaknuli kako žale što se niko iz kabineta Željka Komšića nije odazvao sastanku.

U dokumentu ispod ovog teksta možete pogledati "Obrazloženje za uvođenje plavog dizela" koje su predstavnici Udruženja danas predali Predsjedništvu BiH. 


Dokumenti


Tagovi

Plavi dizel Predsjedništvo BiH Poljoprivrednici Farmeri Vladimir Usorac Miljan Erbez Mirza Kršo Irena Lukajić Korica Željko Komšić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]