Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz junadi
  • 08.11.2019. 13:30

Farmeri izlaze na ulice i granice? Traže zabranu uvoza junećeg mesa

Tržišnih višaka je puno, čak 20.000 junadi dok je onih koji su trebali biti izvezeni za Tursku 8 do 9 hiljada, no zbog nefunkcionisanja sporazuma sa tom zemljom, grla su prerasla i kao takva čine ogromne gubitke uzgajivačima.

Foto: Pixabay/Pascvii (ilustracija)
  • 219
  • 25
  • 0

Farmeri iz oba entiteta blokirat će granice i obustaviti uvoz junećeg mesa u BiH, ukoliko sljedeće sedmice resorna ministarstva na nivou BiH i entiteta ne riješe problem izvoza junećeg mesa i tovne junadi iz zemlje. 

Sljedeće sedmice je u Bijeljini zakazan i sastanak predstavnika poljoprivrednih entitetskih udruženja, uzgajivača i resornih ministarstava, a kako bi se riješio ovaj problem. 

Interventni otkup je samo vatrogasna mjera

Tržišnih višaka je puno, čak 20.000 junadi dok je onih koji su trebali biti izvezeni za Tursku 8 do 9 hiljada, no zbog nefunkcionisanja sporazuma sa tom zemljom, grla su prerasla i kao takva čine ogromne gubitke uzgajivačima, pišu Nezavisne

Objavljen poziv za otkup junadi - rok do kraja radne sedmice

Iako je Vlada RS odlučila sa 2 miliona KM subvencionisati interventni otkup junadi, Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS kaže kao je to djelomično gašenje požara. Ističe kako farmeri već imaju hronični problem sa pojavom tržišnih viškova kada su u pitanju tovna junad i tovne svinje. Sve to, kako ističe, ponavlja se iz godine u godinu, te su poljoprivrednici apelovali na nadležne u BiH da uvedu zaštitne mjere, za šta, podvlači, postoji opravdanje na terenu.

U prvoj polovini novembra će se riješiti problem s Turskom?

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH očekuje da se u prvoj polovini novembra riješi problem sa izvozom u Tursku. "Mi smo sa svoje strane sve uradili. Čekamo tursku stranu, koja treba da riješi neke tehničke detalje. Vjerujem da će to biti okončano ubrzo", kazao je Šarović.

No, Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH smatra kako ministar Šarović zaobilazi istinu.

Bićo: To više nisu bikovi nego volovi

"Sporazum sa Turskom jeste potpisan, ali samo o interventnom izvozu od 3.000 tona, a prvobitni sporazum s početka godine je bio 15.000 tona. I to se nije realizovalo, jer nema vlasti, parlament ne zasjeda i nema ko da ratifikuje sporazum. Došli smo u situaciju da se mora interventno djelovati, a ni to nije donijelo ništa, jer je veći dio bikova prerastao. To više nisu bikovi, nego volovi", ističe Bićo i pojašnjava da je u FBiH dosta bolja situacija, jer većina mesa ode na domaće tržište.

"U RS su ljudi uložili ogromna sredstva. Bik koji stoji svaki dan gubi na vrijednosti, a ogromne troškove pravi proizvođaču", ističe Bićo.

Najavljujući sastanak u Bijeljini kaže: "Ako ovaj problem ne riješi vlast, riješićemo mi, izaći ćemo na granice i zaustaviti uvoz."

Prvo potrošiti domaću proizvodnju 

Stevo Bakajlić,  predsjednik Saveza uzgajivača RS, za "Nezavisne" kaže kako izvoz u Tursku koči i neformiranje Savjeta ministara. "Bez obzira na tehnički mandat, Savjet ministara može na tri mjeseca da obustavi uvoz junećeg mesa u BiH iz okruženja, tako da pokušamo učiniti da se potroši ovo što je domaće proizvodnje", ističe Bakajlić, koji takođe najavljuje mogućnost radikalnih mjera.

"Ukoliko se ovo ne riješi iduće sedmice, mi ćemo najvjerovatnije na ulicu i na granice kako bismo obustavili uvoz", poručio je Bakajlić.


Tagovi

Izvoz junadi Protest Zabrana uvoza Granice Stojan Marinković Nedžad Bićo Gubici


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.