Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj svinja
  • 29.10.2017. 16:15

Farma svinja po skandinavskom sistemu

Farma svinja u Sremskoj Mitrovici prostire se na 1.000 metara kvadratnih i uređena je po ekološkim i veterinarskim standardima.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 2.410
  • 123
  • 0

Milenko Perić, veterinar i poljoprivrednik iz Sremske Mitrovice ima farmu svinja od devedesetih godina. Ukupno je 60 životinja, a farma je organizovana po skandinavskom modelu.

"Imamo stotinak prašenja godišnje, a proizvodnja prasadi na godišnjem nivou je 1.000 i negde oko 500 tovljenika. Višak prasadi ide partnerima koji se bave tovom. U skandinavskim zemljama, ako se bavite ovim, ne možete da imate manje od 20 krmača, ni više od 100", kaže Perić.

Na ovoj farmi ima nekoliko vrsta tovljenika - u osnovi je veliki jorkšir, a 70% su melezi. Perić posebno ističe da je melez jorkšira i duroka odlična majka.

Sopstvena receptura za ishranu svinja

Farma je veličine 1.000 kvadratnih metara, a uređena je po ekološkim i veterinarskim standardima, kao i uz poštovanje potreba životinja po rasama, starosti i drugom. Imaju i sopstvenu recepturu za ishranu svinja, kao i plan ishrane:

"Deo se proizvede na sopstvenoj zemlji, a deo se kupi. Godišnja potrošnja je oko 25 vagona. Od toga 12 do 15 vagona je kukuruz, pet, šest je ječam i tritikal, oko tri vagona je sojina sačma i vagon premiksa i vagon mekinja. Miks se radi ovde, imamo sprave", objašnjava Milenko.

Trenutno radi eksperiment sa dodavanjem ugljenika, prema trendovima iz Nemačke, za koje kaže da je dao izuzetne rezultate.

Više u prilogu:

Foto: Print Screen / YouTube


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Farma Svinje Krmače Tovljenici Prasilište Sremska Mitrovica Ishrana svinja Milenko Perić Veliki jorkšir Durok


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner