Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alpska koza
  • 04.10.2017. 12:00

Farma koza: Od straha do ljubavi

Mada oboje rođeni Novosađani, preselili su se u Ledince, kako bi imali zdravije okruženje, a njihova farma se zove kratko i jasno "Naša farma kozica"

Foto: Ljiljana Milovanović
  • 3.154
  • 314
  • 0

U prigradskom naselju Stari Ledinci nadomak Novog Sada prvo je nikla mala staja, a onda i prava mini farma aplskih koza, koju su prošle godine osnovali Tatjana Stojadinović i njen suprug Nikola Pintar.

Kako kažu, prvenstveno su počeli da se bave ovim poslom, jer ih oplemenjuje, jer nema boljih prijatelja od životinja, ali i da bi pokazali da uz trud i rad od stočarsta u Srbiji može da se živi.

Iz grada u zdravije okruženje

Mada oboje rođeni Novosađani, preselili su se u Ledince, kako bi imali zdravije okruženje, a njihova farma se zove kratko i jasno "Naša farma kozica".

Kozarstvom su počeli da se bave 21. januara prošle godine, kupili su nekoliko koza i doneli ih u staju. Ovim su samo proširili delatnost, jer već imaju kokoške, svinje i ćurke, a za sve ovo nisu imali nikakav početni kapital.

Tatjana se plašila koza, a sada ih voli

"Iako oboje radimo u preduzećima, poželeli smo da se bavimo nekim lepim i plemenitim poslom, koji je zdrav i human, a to su naravno koze. U planu nam je da proširimo farmu, kako bismo se samo ovim poslom bavili dok kraja naših života", započinje priču Tatjana Stojadinović.

Dodaje da je svaki posao težak na svoj način, pa tako i ovaj. Ali, kada volite ono što radite, ništa nije teško, pa ni ustajanje ranom zorom i celodnevne aktivnosti oko životinja i proizvodnje.

"Prednosti ovog posla su što ste okruženi prirodom i daleko ste od gradske vreve i nervoze. Koze vam daju mir", priča sagovornica.

Od straha do ljubavi

Kada su kupili alpske koze, o njima ništa nisu znali, a ono što ih je privuklo je, kako kaže Tatjana, podatak da je koza jedina životinja koja ne oboleva od kancera. Tatjana otkriva da se čak i plašila koza i da nije smela da im priđe. Međutim, od kad imaju svoju farmicu, ona sve radi oko njih - muze ih, čisti, pa čak i razgovara sa njima. Sada ih je toliko zavolela, da čim otvori oči, prvo njih namiri, a onda joj počinje dan.

Oni nemaju ničiju pomoć, sve sami rade, najviše Nikola i Tatjana, a velika pomoć im je i Tatjanina mlađa ćerka Sandra, koja koze hrani, pazi i mazi, a one su i glavni krivac što ova jedanaestogodišjna devojčica jednog dana želi da upiše veterinu. Doduše, imaju i jednog komšiju koji im pritekne u pomoć, ukoliko su oni odsutni.

Mala mlekara

Gajenje koza je sve atraktivnije, što zbog cene proizvoda od kozjeg mleka, to i zbog, kako kažu oni koji se njime bave, mogućnosti da već sa stadom od desetak koza izdržava četvoročlana porodica.

"Trenutno imamo 20 koza i dva jarca Slobu i Maksa, a i svaka naša koza ima ime i, možda nećete verovati, svaka od njih zna kako se zove. Kada se ojare, mužjake prodajemo, a ženke ostavljamo nama", kaže sagovornica i dodaje da su uspeli da otvore i svoju malu mlekaru gde pored mleka i surutke, prave i koziji sir na klasičan način, a da u svojoj ponudi imaju i sir u teglama sa maslinama, papričicom i parmezanom.

 

Alpske koze se hrane zdravo, a muzu se dva puta dnevno

Biznis im nije u planu

Njihove kozice, kako ih iz milošte zovu, jedu samo zdravu hranu, ništa industrijsko, a za te potrebe imaju i jednu njivu koju rentiraju, a u planu im je da jednog dana imaju oko 60 koza.

"Više od 50-60 grla ne želimo, jer to onda i nije kućna radinost, to postaje biznis, gde u mleko moraju da se stavljaju aditivi, što mi ne želimo. Nećemo da naša proizvodnja postane fabrička, mnogo je lepše kada sve pravimo ručno. U planu imamo da počnemo da se bavimo i proizvodnjom kozmetike na bazi kozijeg mleka, jer je ono puno proteina i veoma je poželjno da ga piju ljudi koji imaju problem sa alergijama. Isto je i sa ljudima koji imaju bilo kakav problem sa kožom", navodi Tajtana.

Svakodnevna prodaja mleka

Kako ističe, mleko i mlečne proizvode, kao i surutku, preporučuju čak i nuitricionisi, a ona je dobra i u hrono ishrani. Inače, kozje mleko i mlečni proizvodi ne šire neugodan miris, a sve to zavisi i od ishrane.

"Mi naše koze hranimo zobom, repicom i mešavinom. Dva puta dnevno ih muzemo, a isto toliko puta i čistimo. Mleko svakog meseca nosimo na analizu, a već imamo i dosta mušterija, pa svakodnevno mleko i sir prodajemo u Novom Sadu, a takođe pojavljujemo se i na svim manifestacijama gde se propagiraju mali preduzetnici koji se bave sličnom delatnošću", kaže Tatjana.

Ističe kako se nada da će i drugi slediti njihov primer i učiniti da pašnjaci, kojima Srbija obiluje, budu puni koza i dodaje da je spremna da savet da svakom, kao i što su iskusniji kozari nesebično davali savete njima.

Foto: Ljiljana Milovanović


Tagovi

Koze Farma Pintar Nikola Tatjana Stojadinović Maks Sloba Ledinci Stari ledinci


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.