Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prašenje krmača
  • 23.02.2020. 10:00

Evo kako treba da izgleda normalno prašenje kod krmača

Da bi prašenje krmača proteklo bez problema, svaki odgajivač mora da bude upoznat o dužini graviditeta, izgledom i pripremama krmače pred prašenje, o mogućim komplikacijama pri samom prašenju, izbacivanju placente.

Foto: Bigstock/deyanarobova
  • 44.413
  • 514
  • 0

Prašenje krmače nije jednostavan događaj u reproduktivnoj fazi uzgoja svinja i uvek je poželjno prisustvo odgajivača, a često i stručnog lica, odnosno veterinara. Svakako, treba znati kako utvrditi orijentaciono vreme prašenja, kontrakcije i otvorenost polnog organa, kako pomoći krmači pri samom prašenju da ne bi nastale neke ozbiljnije zdravstvene komplikacije.

Kako je u narodu uvreženo, a šta kaže struka?

Naši odgajivači svinja imaju običaj da kažu da krmača 'nosi' plod tri meseca, tri nedelje i tri dana, što je ukupno 114 dana. Međutim, u praksi krmače se normalno prase između 110. i 120. dana od momenta oplodnje. Nazimice imaju kraći graviditet, delom zato i što je leglo manje, a plodovi lakši.

Menjaju pravilnik o veličini prasilišta - izlaze u susret farmerima

"Pripreme organizma krmače za prašenje počinju dve nedelje pred sam događaj, kada počinju da se menjaju odnosi hormona u krvotoku. Već u tom periodu može da se vidi kako raste vime krmače, a na njemu se dodatno razvijaju vene. Međutim, pravo nalivanje vimena nastupa kasnije, neposredno pred samo prašenje kada se vime puni mlekom, odnosno kolostrumom", podseća Petar Pavković, doktor veterinarske medicine.

Takođe, dvanaest sati pred prašenje ako pažljivo priđete krmači, možete da nežno iscedite mleko iz vimena i to je jedan od pouzdanih znakova skorog prašenja.

Priprema pred prašenje

Primetna je i veća uznemirenost krmače, često leže pa ustaje, ako ima prostirke u oboru, skuplja je i pravi brlog. Uskoro se pojavljuje sluzavi iscedak na stidnici, koja je u međuvremenu nabrekla, uvećana i crvenija nego inače.

"Ukoliko se posle sluzavog iscetka pojavi grudvica kao pelet, to je mekonijum, prva stolica praseta, onda postoji velika verovatnoća da prvo prase izlazi karlicom (zadnjim nogama), dok je normalan položaj da izađe glavom i prednjim nagama. Ipak, to još nije razlog za brigu i dešava se relativno često", objašnjava Pavković.

Prisići treba da se prase na svakih 10 do 20 minuta (Foto: Jasna Bajšanski)

Prašenje obično traje od tri do osam sati i vešt odgajivač može umnogome da pomogne krmači. Dobro nauljena ili namazana ruka može da se zavuče u vaginu pa i do grlića materice, koji je u toku porođaja značajno proširen i deo je takozvanog mekog porođajnog kanala.

Prasići normalno treba da izlaze svakih 10 do 20 minuta. Ako prase izlazi sporije ili je pauza između dva praseta sat vremena - to je znak da postoji neki problem i da je neophodna pomoć veterinara. Najbolji znak da je krmača završila s prašenjem je da kad se smiri. Ukoliko joj podrhtavaju mišići buta, gotovo je sigurno da još nije završila sa prašenjem.

Pupčanu vrpcu tupo iskidajte

Ne zaboravite da je najvažnije da se prase što pre osuši posle porođaja. Može se obrisati starim peškirom i krpama, ali i gužvom slame ili sena u šaci, kojom se prase dobro istrlja. Poželjno je da imate i odgovarajuće praškove za ovu namenu. Pupčanu vrpcu nikako ne treba presecati, već se isključivo tupo kida. Posle normalnog prašenja, krmača može da primi preventivni antibiotik - oksitocin, ako nije pustila mleko ili ako postoji bojazan da je neko prase zaostalo.

"Placenta (posteljica) izlazi za oko četiri sata po prašenju. Ako ne izađe za to vreme postoji mogućnost da je došlo do retencije placente. Takođe, normalno je da se dva-tri dana po prašenju pojavljuje gust, lepljiv iscedak iz vagine. Sve ovo nije razlog za brigu ako je krmača izbacila posteljicu", naglašava doktor veterinarske medicine.

Kako ublažiti agresivnost krmača posle prašenja?

Odmah po prašenju prasićima treba pomoći da posisaju kolostrum. Sitnija prasad se stavlja na prve (prednje) sise, jer imaju više mleka od zadnjih. Ako se približno u isto vreme prase i druge krmače, moguće je ujednačavanje legala, odnosno podmetanje prasića pod krmačom sa manjim leglom. Odgajivač tada mora biti oprezan, jer pojedine krmače nerado primaju tuđu prasad. Da ne bi došlo do neželjene reakcije krmače, prase koje se podmeće prvo se stavi u leglo među prasad krmače pod koju se podmeće, da bi primilo njihov miris, ili se celo leglo prska sredstvom koje izjednači miris.


Tagovi

Prašenje krmače Kolostrum Placenta Brlog Prasići Graviditet


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.