Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korona virus
  • 29.04.2020. 15:00

Eutanazija svinja jer su industrije mesa prestale s radom?

Zatvaranje ili smanjivanje kapaciteta prerade, ali i niske otkupne cene, podstaklo je neke poljoprivrednike u istočnoj Kanadi, ali i u SAD-u da obave eutanaziju svinja koje su inače bile spremne za klanje i dalju obradu.

Foto: Depositphotos/Stramyk
  • 266
  • 60
  • 0

Nije se samo jednom desilo da zbog slabe potražnje, niske cene i neisplativosti poljoprivrednici bacaju plodove svoje muke. Zaoravaju salatu, mleko neretko završi u kanalizaciji, a lale i jaja kao stočna hrana. Verujem da nikada niste doživeli da je neko 'bacio' svinju. Kakva god da je kriza bila, svinja, govedo, kokoška bi se zaklala i odložila u zamrzivač, ili su grla, na kraju krajeva, prodani bud-pošto, samo da ne propadne. 

Kriza koja je zahvatila čitavu zemaljsku kuglu neke je stočare odvela u slepu ulicu iz koje nema izlaza. Talas obustava rada u najvećim industrijama za preradu mesa u Severnoj Americi prisiljava uzgajivače svinja da se reše životinja.

Gubitak od 50 dolara po svinji

Zatvaranje ili smanjivanje kapaciteta prerade, ali i niske otkupne cene, podstaklo je neke poljoprivrednike u istočnoj Kanadi da obave eutanaziju svinja koje su spremne za klanje i dalju obradu. U saopštenju koje je Kanadsko veće uzgajivača svinja uputilo ministrima poljoprivrede na svim nivoima vlasti u toj zemlji, ističu kako grube procene govore da bi gubici mogli iznositi 50 dolara po svinji. "Radi se o gubitku od 675 miliona dolara za uzgajivače svinja kada se, napokon, očekivala pozitivna godina."

Na severoistoku SAD-a, u Minesoti, stočari će možda morati da usmrte 200.000 svinja u narednih nekoliko nedelja. Ova pat pozicija u kojoj kupci i dalje panično pokušavaju da stvore zalihe hrane, a uzgajivači da prodaju svoju robu samo je još jedan pokazatelj koliko nas je pandemija izbacila iz koloseka. 

Svinjarima, osim što rastu troškovi ishrane životinja, ova situacija stvara zastoj u sistemu koji je izgubio svoju uobičajenu dinamiku, odnosno nedostaje im prostor za nove turnuse. Naglašavaju kako je situacija teška jer, nije lako rešiti se svinje i nije uporedivo sa bacanjem mleka ili jaja. 

Tramp izdao naredbu industrijama mesa

U SAD-u je nekoliko glavnih mesnih postrojenja prekinulo rad, a zatvoreno je više od 15 odsto nacionalnog kapaciteta prerade svinjskog mesa, zbog straha od zaraze među radnicima. 

Iz tog je razloga predsednik SAD-a, Donald Tramp naredio fabrikama za preradu mesa da ostanu otvorene kako bi održale snadbevanje hranom, bez obzira na zabrinutost zbog pandemije korona virusa. Tramp nije samo predložio, nego izdao naredbu pozivajući se na Zakon o odbrambenoj proizvodnji. U naredbi se ističe kako bi zatvaranje samo jednog velikog pogona za preradu govedine moglo da rezultira 10 miliona manje pojedinčanih obroka mesa dnevno. 

U mesnoj industriji od Trampove administracije zahtevaju zaštitne mere kako bi se sprečila zaraza virusom COVID-19, a Nacionalni sindikat radnika za hranu i trgovinu ističe kako na prvom mestu treba biti sigurnost radnika

Više od 6.500 radnika u mesnoj i prehrambenoj industriji zaraženo je ili izloženo korona virusu, a 20 ih je umrlo, objavio je sindikat.

Istovremeno, stočari nisu impresionirani ovom odlukom podsetivši da je veliki broj svinja eutanaziran. 


Tagovi

Korona virus Uzgoj svinja Eutanazija stoke Donald Tramp Mesna industrija Fabrike za preradu mesa


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta