Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjsko meso
  • 26.01.2023. 15:00

EU svinjogojstvo je u ozbiljnim poteškoćama - osnovana grupa za rješavanje problema

Osnovana je Evropska grupa za dogovaranje o proizvodnji svinjskog mesa. Donesene su i ključne preporuke

Foto: Depositphotos/taxzi
  • 67
  • 4
  • 0

Sektor proizvodnje svinjskog mesa u Evropskoj uniji već mjesecima nailazi  na ozbiljne ekonomske poteškoće zbog kombinacije više faktora, uključujući sanitarna ograničenja vezana za Covid-19. Desilo se i usporavanje izvoza u Kinu, dok se afrička svinjska kuga proširila na više država članica. Istovremeno su poskupili inputi, a proizvodnju su dodatno slabili problemi u snabdijevanju. Stanje je dodatno zakomplikovano sukobima u Ukrajini, visokim cijenama hrane i energenata.

Cijene svinjetine su porasle, a to je uticalo na potražnju potrošača. Problemi su nadilazili sezonske fluktuacije koje se događaju u ovoj proizvodnji.

Stoga je posljednjih deset mjeseci održan niz sastanaka kojima se željelo dati dubinski uvid u sve aspekte sektora s posebnim osvrtom na njegovu održivost. Nakon svega, sredinom januara osnovana je Evropska grupa za dogovaranje o proizvodnji svinjskog mesa. 

Ključne preporuke

Donesene su i ključne preporuke za održiviji sektor, a koje uključuju poticanje država članica da koriste sve dostupne alate ZPP-a. Što se tiče ekoloških izazova, predlaže se razvoj okvira za gospodarenje stajskim gnojem i podrška lokalnim rješenjima za bioplin koja se temelje na gnojnici, ostacima i otpadu.

Kada je riječ o zdravlju životinja, učinkovite biosigurnosne mjere i upravljanje divljim svinjama mogu se poboljšati nacionalnim akcijskim planovima i provedbom svih dostupnih alata, uključujući ZPP. U temi vezanoj za dobrobiti životinja, fokus je stavljen na održavanje naučno utemeljenog pristupa u svim regulatornim koracima i promocija EU standarda, posebno u okviru sporazuma o slobodnoj trgovini.

Više detalja o preporukama potražite na ovom linku

Dosadašnjim radom i zaključcima zadovoljni su i u krovnom udruženju poljoprivrednika EU Copa i Cogeca. Posebno pozdravljaju naglasak Komisije da unatoč spremnosti sektora za bolje standarde dobrobiti životinja, nisu zaboravili da takve aktivnosti zahtijevaju dodatne troškove i vrijeme.


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vrijeme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Proizvodnja svinjskog mesa Svinjetina Copa i Cogeca Poteškoće u svinjogojstvu Preporuke Svinjogojstvo EU svinjogojstvo Evropska komisija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić